Akut olisi syytä ladata hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Akkulaitteiden lataaminen yöllä on suuri riski

Lapsille pitäisi opettaa akkulaitteiden oikea käyttö jo pienestä pitäen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan viime aikoina mediassa on ollut esillä alustavat valtakunnalliset suositukset lasten ja nuorten älylaitteiden vapaa-ajan käytöstä.

Suosituksista esillä mediassa on ollut muun muassa ajatus perheen puhelimien yhteisestä yölatauksesta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija muistuttaa yölatauksen olevan merkittävä paloturvallisuusriski.

Kansallinen aivoterveysohjelma on tehnyt ehdotuksen suosituksista, joissa on perheille tietoa älylaitteiden vaikutuksista lasten aivoterveydelle. Suosituksia pilotoidaan Lappeenrannassa ja muokataan saadun palautteen perusteella.

– Ymmärrämme hyvin lasten digirauhan tarpeen. Akut olisi kuitenkin syytä ladata hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Jos puhelinta lataa yöllä, se voi aiheuttaa ärhäkän tulipalon, SPEKin palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto toteaa.

Helsingin kaupunki kertoi juuri sosiaalisessa mediassa akkupalojen työllistäneen pelastuslaitosta paljon viime kuukausina.

– Olisi tärkeää opettaa lapsille se, että akun latausta pitää aina vahtia hereillä. Silloin pystyy reagoimaan mahdollisiin outoihin ääniin ja hajuihin, jotka voivat liittyä alkavaan paloon, Lehto sanoo.

Yöllä akun kuumenemista tai ylilatausta ei huomaa ajoissa

Aivoliitosta saadun tiedon mukaan suositus muutetaan ehdottomasti paloturvallisemmiksi.

– Saimme kansalaisilta tärkeää palautetta yölatauksen vaarallisuudesta ja muokkaamme suosituksia tämän osalta. Olemme kiitollisia palautteesta ja suosittelemme, että puhelimien lataaminen tehdään turvallisesti ja valvotusti päiväsaikaan, kertoo kansallisen aivoterveysohjelman ohjelmapäällikkö Markku Holmi.

– Tämän suosituskohdan pääajatuksena on, että puhelimet pysyvät poissa makuuhuoneista häiritsemästä aivoterveydelle tärkeää rauhoittumista ja yöunta, Holmi kertoo.

Akkupalon syitä voivat olla esimerkiksi ylilataus, korkea lämpötila tai laitteen vikaantuminen. Yöllä nukkuessa ei ehdi havaita riittävän nopeasti laitteen ylilatausta ja laitteen kuumenemista tai palon syttymistä.

Akkupalot ovat nopeita ja aggressiivisia

– Akkupaloissa on tavalliseen paloon verrattuna se huono puoli, että ne voivat olla paljon rajumpia ja nopeampia. Niitä on myös erittäin vaikea sammuttaa itse toisin kuin tavallista alkavaa paloa, koska akku tuottaa palamisessa tarvittavan hapen itse ja on usein koteloituna laitteen sisälle, Lehto sanoo.

SPEK on nostanut akkujen lataamiseen liittyvän paloturvallisuuden esille myös peruskoulun 1.–2.-luokille suunnatussa maksuttomassa Palojärki.fi-materiaalissa.
SPEK julkaisee syksyllä verkkosivuillaan www.spek.fi ohjeita akkulaitteiden turvallisuudesta.

Opeta lapsille akkulaitteiden turvallista käyttöä

– Vahdi aina lataamista.
– Lataa paikassa, jossa ei ole helposti syttyvää materiaalia kuten paperia, verhot, sänky, sohva tai tyyny.
– Älä pidä puhelinta tai muuta akkulaitetta jatkuvassa latauksessa.
– Kun menet nukkumaan, ota laite pois latauksesta.
– Älä lataa esimerkiksi sähköskuuttia tai muita akkulaitteita eteisessä, jotta pääset pois kotoa, jos syttyy palo.
– Jos latauksen aikana huomaat jotain outoa, kuten erikoista ääntä, hajua tai kuumenemista, keskeytä lataus ja kerro asiasta aikuiselle.
– Jos akkulaite syttyy tuleen, kerro heti asiasta muille kotona oleville ja lähde heti ulos.
– Soita turvallisesta paikasta hätänumeroon 112.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)