Aamulehti on selvittänyt vuoden 2020 verotiedoista kaikkien Pirkanmaalla toimivien apteekkarien tulot. Tulokärjessä on Kalevan Prismassa sijaitsevan Haka-apteekin apteekkari Marja Ritala, jonka pääoma- ja ansiotulot olivat yhteensä 647 895 euroa.
– Kun näin isoa apteekkia hoidetaan hyvin, tulosta tulee jonkin verran. Mehän työllistämme kokoaikaisesti 20–25 henkilöä ja meillä käy 300 000 asiakasta vuodessa, hän kertoo AL:lle.
Apteekkarin ja muiden palkansaajien tulot eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, koska apteekit ovat toiminimiyrityksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että apteekin koko tulos verotetaan vuosittain apteekkarin henkilökohtaisena tulona. Apteekit voivat myös työllistää paljon ihmisiä toisin kuin muut toiminimiyritykset.
Ero osakeyhtiöön on myös iso.
– Me emme nosta itsellemme palkkaa tai osinkoja. Emme voi myöskään jättää apteekkiin tulostamme millään tavalla, vaan se pitää nostaa sieltä verotettavana tulona joka vuosi, Ritala kertoo.
Apteekkarit maksavat veroja apteekin tuloksesta keskimäärin lähes 40 prosenttia. Ritalan kohdalla tämä tarkoittaa 288 574 euroa maksettuja veroja. Apteekkarien verotus on siis tuntuvasti kireämpää kuin osakeyhtiöiden yrittäjillä.
– Apteekkarit liikkuvat tyypillisesti ensin hyvin pienestä apteekista keskikokoiseen apteekkiin ja sitten isoon apteekkiin. Aina siinä välissä otetaan velkaa, tehdään investointeja apteekkiin ja maksetaan velkoja, Ritala sanoo.
– Apteekista saa myydessä yleensä vähemmän kuin on ostaessaan joutunut maksamaan. Apteekkiin ei ole myöskään kertynyt omaa pääomaa samalla tavalla kuin osakeyhtiöön kertyy.