Suomessa on viiden kuukauden normaalikäyttöä vastaavat fossiilisten polttoaineiden varastot, Aamulehti kertoo. Ne koostuvat Huoltovarmuuskeskuksen ylläpitämistä valtion varmuusvarastoista ja yritysten velvoitevarastoista.
Huoltovarmuuskeskuksen johtavan asiantuntijan Pia Oeschin mukaan varastoituna on öljytuotteita, kivihiiltä ja kaasua, mutta kaasua on vain rajallisesti. Kaasun käyttöä voidaan kuitenkin korvata öljyllä.
Uutena on tullut turpeen varmuusvarasto. Lisäksi tällä hetkellä valmistellaan puun varastointia.
– Vaikka puu on pääosin kotimainen energialähde, sen tuonti on uusiutuvien energialähteiden edistämisen myötä kasvanut. Puun käyttö on niin merkittävää, että myös sen saatavuuteen on varauduttava, Oesch sanoo AL:lle.
Varmuusvarasto on osa kriisitilanteisiin varautumista. Nyt käsillä olevan energiakriisin vuoksi Oeschin mukaan varmuusvarastoon tukeutuminen on todennäköisempää kuin vuosikymmeniin.
– Turve on pääasiassa tarkoitettu lämpöhuoltoon, jos kaukolämmön jatkuvuus olisi vaarantumassa. Turvevarasto on sen verran rajallinen.
– Öljy- ja kivihiilivarastoilla voidaan kyllä turvata energiatuotantoa, joka on sitten lämpöä tai sähköä.
Vaikka niukkuutta polttoaineista onkin, Oeschin mukaan sähköntuotanto on Suomessa kohtuullisella tasolla. Kaikkein suurin murhe Oeschin mukaan on sekä tänä että seuraavana talvena, miten sähköntuotanto saadaan riittämään tarpeen mukaisesti.
– Sähköä ei voi varastoida mihinkään. Tämä on selkeästi se haaste yhteiskunnan sähköistyessä, kun kaikki toiminnot liikenne ja teollisuus mukaan lukien sähköistyvät, hän sanoo AL:lle.