EU-professori ja tuleva presidenttiehdokas Alexander Stubb kertoo Iltalehden haastattelussa tapaamisestaan silloisen Kiinan varapresidentin Xi Jinpingin kanssa. He kohtasivat Helsingissä marraskuussa 2009 tavattuaan jo aiemmin Pekingissä, missä he olivat käyneet ”hyvän keskustelun kansainvälisistä suhteista”.
– Pidän hänestä. Hän on hyväkäytöksinen. Tunnen, että Xi haluaa oppia ymmärtämään. Olen aina pitänyt uteliaista ihmisistä, Alexander Stubb kuvailee IL:lle.
Suomen tuolloista ulkoministeri Stubbia oli askarruttanut, miksi Kiina haluaa estää länsimaisten nettisovellusten käyttöä. Xi oli hymyillyt ja selittänyt.
– Mister Stubb, tulet Nokian kotimaasta. Elämme kilpailun maailmassa. Miksi meidän pitäisi avata markkinamme amerikkalaisille tai suomalaisille tuotteille? Saattaisimme jopa hävitä, Stubb kertoo vieraansa vastauksesta.
Nykyisin Xi Jinping on Kiinan presidentti, maa uhittelee Taiwanille ja kiinalaisen teknologian käyttöä on rajoitettu Suomessakin suojelupoliisin vaatimuksesta.
– Palaan ajatuksissani usein tapaamiseeni Xin kanssa ja mietin, miksi en suhtautunut hänen viestiinsä vakavammin. Elin ehkä vielä hieman naiivissa uskossa, että teknologiaa käytettäisiin hyviin päämääriin ja että kilpailu tuottaisi hyvää kaikille, Stubb pohtii.
Alexander Stubb kertoo muutamia vuosi myöhemmin ymmärtäneensä, että kamppailussa vallasta ovatkin demokratiat ja digitaaliset diktatuurit. Teknologinen kilpailu ei välttämättä johdakaan rauhaan ja elintason nousuun.
– Täydellisessä maailmassa näin olisi ollut, mutta emme elä täydellisessä maailmassa. Kilpailu on hyvästä, kunnes se läikkyy yli äyräiden ja muuttuu konfliktiksi.
– Tavoite on saada aikaan kasvua, edistystä ja vakautta. Ilman kilpailua ei synny innovaatioita, eikä ilman innovaatioita ole kasvua. Ilman kasvua ei taas ole hyvinvointia.
Pohjoismaalaisilta vaadittaisiin kuitenkin, että on edes yritettävä ymmärtää Xin kaltaisten johtajien ajattelua.
– Autokratiassa valta on absoluuttista. On absoluuttisia monarkioita, kuten Saudi-Arabia, yksi puoluejärjestelmiä, kuten Kiina, ja sotilasdiktatuureja, kuten Myanmar, Stubb miettii.
– Mutta meidän liberaalin demokratian kannattajien olisi väärin väittää, että autokratia ei koskaan toimi. Voimme olla eri mieltä Saudi-Arabian poliittisesta järjestelmästä, mutta maata voi kutsua toimivaksi yhteiskunnaksi. Kiinan talouskasvu on ollut 30–40 vuoden aikana merkittävää, eikä maa ole demokratia millään mielikuvituksen asteella.
Alexander Stubb sai tietää Xi Jinpingiltä 2009, mitä Kiina pelkää https://t.co/A60yHjeMrf
— Alexander Stubb (@alexstubb) September 24, 2023