Kokoomuksen tuleva presidenttiehdokas, professori Alexander Stubb katsoo, ettei Suomen ulkopolitiikassa tarvita nyt heilahduksia vaan keskeistä on pyrkiä turvaamaan jatkuvuus siihen polkuun, jonka Suomi on valinnut.
MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa Stubb määritteli, että Suomen ulkopolitiikassa on kaksi pilaria. Ensimmäinen on kansainväliset instituutiot, kuten EU, Nato ja YK.
– Niitä vaalitaan ja niistä pidetään kiinni, koska niissä olemme ikään kuin kokoamme suurempia.
– Toinen (pilari), jota ei pidä unohtaa tässä vähän rajummassakin reaalipoliittisessa maailmassa, jossa tänä päivänä elämme, ovat kahdenväliset suhteet. Lähtisin siitä, että meillä pitää olla erittäin hyvät suhteet erityisesti Yhdysvaltojen kanssa. Enkä tietenkään sulje pois hyviä suhteita vaikkapa Saksan, Ranskan ja Britannian kanssa.
Lähetyksessä Stubbilta kysyttiin, voiko Venäjän (Vladimir) Putinin kanssa luoda kahdenvälisiä suhteita sen jälkeen, kun sota on loppunut.
– Näkisin niin, että sota tulee hyvin todennäköisesti jatkumaan vielä ainakin vuoden päivät. Ja tasavallan presidentillä ei ole minkäännäköisiä mahdollisuuksia ylläpitää kahdenvälisiä suhteita tämän sodan aikana Venäjän kanssa.
– Vastakkainasettelu tulee olemaan pidempi: viisi vuotta, kymmenen vuotta, jopa sukupolven verran. Mutta näkisin niin, että Suomen eli tasavallan presidentin suhteet Venäjään määrittyy myös pitkälti sitä kautta, mitä meidän läntiset liittolaiset haluavat tehdä. Minkälaisen roolin Suomi tässä tilanteessa ottaa.