Venäjän ”korkeissa piireissä jotkut syyhyävät” saadakseen Valko-Venäjän liitettyä Venäjään, mutta sellainen yritys johtaisi Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan mukaan sotaan.
– ”Te olette pienempi, me olemme isompi, ja meidän taloutemme on se ja se. Autamme teitä jatkamaan liittymistänne Venäjään.” Asioita ei voida esittää näin. Se on mahdotonta ja epärealistista. Pelkäänpä, että se tarkoittaisi sotaa, Lukašenka totesi Izvestijan haastattelussa.
Hän ei ymmärrä, mikä Valko-Venäjä pitäisi liittää Venäjään, koska ”tähtäimessä” on jo luoda valtioliitto.
– Voimme rakentaa suhteita, jotka ovat läheisempiä ja vahvempia kuin yhtenäinen valtio. Eikä kenenkään tarvitse loukata ketään, hän selitti.
Lukašenka huomautti, että nykyään voi valloittaa jotain, mutta viisaan poliitikon pitäisi aina ajatella, mitä sen jälkeen.
– Nyt ei eletä keskiaikaa, jolloin valloitettiin alue ja pantiin se verolle ja siinä se. Maailma on muuttunut, maailma on erilainen. Siksi ei pitäisi asettaa itselleen tyhmiä tehtäviä ja aina pitäisi ajatella, mitä tapahtuu seuraavaksi, hän sanoi.
Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto on maiden välinen integraatioprosessi, joka on ollut käynnissä vuodesta 2000 lähtien. Yli kahdessa vuosikymmenessä ne ovat onnistuneet luomaan tullittoman vapaakaupan sekä merkittävästi vahvistamaan turvallisuusvirastojen yhteistyötä ja koordinoimaan ulkopolitiikkaansa.
Viime vuonna vuodettiin medialle Kremlin salainen asiakirja, jonka otsikkona oli Venäjän federaation ja Valko-Venäjän strategiset tavoitteet”, jossa luonnosteltiin Valko-Venäjän vähittäinen liittyminen Venäjään vuoteen 2030 mennessä.
Vuonna 2021 kirjoitetussa suunnitelmassa ”varmistettiin Venäjän vallitseva vaikutus” Valko-Venäjän sosiaalipolitiikan, kaupan, talouden, tieteen, koulutuksen ja kulttuurin osa-alueilla. Kreml aikoi saavuttaa tämän jakamalla valkovenäläisille Venäjän passeja, jolla luotaisiin ”integraatiosta kiinnostunut venäläiskerrostuma” sekä ”Venäjän markkinoihin suuntautuneet liiketoimintapiirit”. Lisäksi aiottiin ”harmonisoida” Valko-Venäjän lait Venäjän lakien kanssa.
Uhiksi suunnitelmalle katsottiin Lukašenkan mahdollinen lähentyminen Naton kanssa sekä ”kansallis- ja länsimielisten poliitikkojen” vaikutus Minskin politiikkaan.