Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Suomalaisista 60 prosenttia tunnistaa sen, että alkoholinkäyttö lisää syöpäriskiä ja 68 prosenttia pitää alkoholinkäyttöä haitallisena. Tämä käy ilmi Alkon ja WHO:n yhteistyönä tehdystä kyselystä, jossa kartoitettiin sitä, miten hyvin suomalaiset ymmärtävät alkoholin ja syövän yhteyden.
Osana alkoholihaittojen ennaltaehkäisyä ja alkoholin haitoista viestimistä Alko tekee tänä vuonna ainutlaatuista yhteistyötä maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa. Tavoitteena on viestiä suomalaisille kuluttajille alkoholin terveyshaitoista sekä lisätä ymmärrystä erityisesti alkoholin ja syövän yhteydestä.
Alkoholi aiheuttaa seitsemää eri syöpätyyppiä: suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpiä, maksasyöpää, suolistosyöpää sekä rintasyöpää. Vuonna 2020 alkoholinkäytön arvioitiin aiheuttavan yli 100 000 uutta syöpätapausta EU:ssa. Samaisena vuonna Suomessa alkoholin on arvioitu aiheuttaneen yli 2 100 syöpätapausta ja yli 500 syöpäkuolemaa.
– Seitsemän kymmenestä maailman eniten alkoholia käyttävistä maista on Euroopan unionin alueella. Monilla EU:n kansalaisilla ei ole luotettavaa tietoa alkoholista ja siitä, miten se vaikuttaa yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen terveyteen, sanoo Carina Ferreira Borges, maailman terveysjärjestö WHO Euroopan alkoholiasioista vastaava ohjelmajohtaja tiedotteessa.
Hän muistuttaa, että alkoholi ei ole tavallinen kulutushyödyke.
– Siksi sen saatavuutta, hintaa ja mainontaa tulee rajoittaa ja näin ehkäistä alkoholihaittoja. Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolit ovat tehokas keino rajoittaa alkoholin saatavuutta, ja näin vähentää alkoholin käyttöön liittyviä terveys- ja sosiaaliongelmia.
Länsimaissa alkoholi on yksi viidestä merkittävimmästä syövän riskitekijästä. Ratkaisevaa on juodun alkoholin määrä, ei juoman laatu tai vahvuus. Mitä enemmän alkoholia juo, sitä enemmän kasvaa riski sairastua syöpään.
– Alkoholin aiheuttamat ongelmat eivät kuitenkaan keskity suurkuluttajiin, vaan hyvinkin kohtuullinen alkoholimäärä lisää syöpäriskiä. Alkoholinkäytön vähentäminen on eittämättä terveysteko. Jo pienet muutokset juomatottumuksissa voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa terveyteen merkittävästi, kertoo vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.
– Erityistehtäväämme peilaten yksi tavoitteistamme on velvollisuus välittää tietoa alkoholin käytön haitoista. Yhteistyömme WHO:n kanssa tukee tätä luontevalla tavalla ja olemme yhteistyöstä hyvin otettuja, Aho jatkaa.