Ammattikoulutuksen lyhentäminen kahteen vuoteen kannattaisi selvittää, katsoo kansanedustaja Pia Kauma (kok.).
Kauma sanoo, ettei pidä lyhentämistä leikkauksena, vaan koulutuksen järkiperäistämisenä ja motivaattorina.
-Tärkeintä olisi nyt satsata ammattiosaamiseen ja työelämävalmiuteen, Kauma twiittaa.
Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä toivoi Ylellä, että uusi hallitus lyhentäisi toisen asteen ammatilliset perustutkinnot kaksivuotisiksi.
– Tutkimusten mukainen johtopäätös on, että opintojen pidentäminen kolmeen vuoteen on lisännyt opintojen keskeyttämisiä ja laskenut opiskelijoiden tulotasoa, kun he joutuvat istumaan yhden ylimääräisen vuoden koulunpenkillä, Niemelä perusteli Ylelle.
Säästöjä syntyisi noin 100 miljoonaa euroa, jos 40 prosenttia ammatillisista perustutkinnoista lyhennetään kolmesta vuodesta kahteen.
Niemelän mukaan ammattikoulutuksen lyhentämisessä korkeakouluun valmentavat opinnot muutettaisiin vapaaehtoisiksi, jotta tie korkeakouluun ei katkea.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen tyrmäsi lyhentämisajatuksen tuoreeltaan ja huomautti, että opinnot on nyt jo mahdollista suorittaa nopeammin kuin kolmessa vuodessa.
– VMllä on usein hyviä ajatuksia. Tämä ei ole sellainen. Ei tehdä koulutuspolulle umpikujia. Tutkinnon voi jo nyt suorittaa joustavasti 2 vuotta nopeammin. Tutkinnon tavoitteista ja sisällöstä tinkiminen olisi iso askel taaksepäin, Lehikoinen toteaa Twitterissä.
Kokoomuksen kansanedustajan Sari Multalan mukaan ammatillinen koulutus on jo uudistettu osaamisperusteiseksi.
– Päivitettävää on edelleen työllistymisen parantamisessa, mutta yleissivistävien opintojen poisto olisi paluu menneisyyteen.
Multala muistuttaa, että ammattikorkeakoulujen opiskelijoista puolet tulee ammatillisesta opetuksesta, joten ”amikset” ovat tärkeä väylä myös korkeakouluopintoihin.
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn kannanoton mukaan osaajapulaa ei pidä ratkoa osaamistasoa heikentämällä.
Ammattikoulutuksen lyhentäminen 2 vuoteen kannattaisi selvittää. En pidä tätä leikkauksena, vaan koulutuksen järkiperäistämisenä ja motivaattorina. Tärkeintä olisi nyt satsata ammattiosaamiseen ja työelämävalmiuteen. Muu toissijaista.
Yle Uutiset https://t.co/WCJezLxIRx
— Pia Kauma (@PiaKauma) April 21, 2023
Ammatillinen koulutus on uudistettu osaamisperusteiseksi. Päivitettävää on edelleen työllistymisen parantamisessa, mutta yleissivistävien opintojen poisto olisi paluu menneisyyteen. Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista puolet tulee amistaustasta – tärkeä väylä korkeakoulutukseen… https://t.co/YhbvWQpNbN
— Sari Multala (@SariMultala) April 21, 2023