Toimeentulotukilain kokonaisuudistusta valmisteleva virkamiestyöryhmä esitti viime viikolla julkaistussa muistioissaan muutoksia, jotka lisäisivät tuensaajien velvoitteita hakea kokoaikaista työtä.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on huolissaan.
– Toimeentulotuen saajia voitaisiin velvoittaa tekemään työtä ilman riittävää korvausta julkishallinnon organisaatioissa. Tällainen muutos voisi rikkoa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Lisäksi se olisi juridisesti kyseenalaista, sanoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen tiedotteessa.
Järjestön mielestä vapaaehtoisuuteen perustuvat ja yksilölliset työllistämistoimet ovat tehokkaampia ja eettisesti kestävämpiä ratkaisuja kuin esitetty työvelvoite.
– Sosiaalihuollon ammattilaisilla on keskeinen rooli asiakkaiden tukemisessa ja yksilöllisten ratkaisujen hakemisessa. Pakottavilla velvoitteilla vaikeutetaan tätä työtä, Pekkarinen sanoo.
Esityksen mukaan Kelan ei tarvitsisi ohjata asiakasta enää sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointiin, jos toimeentulotuen perusosaa alennetaan esimerkiksi velvoitteiden laiminlyönnin vuoksi.
Tällainen muutos siirtää Pekkarisen mukaan vastuuta asiakkaan tilanteen kokonaisarvioinnista pois sosiaalihuollon ammattihenkilöiltä, joiden asiantuntemus on hänen mukaansa korvaamatonta.
– Asiakkaiden taloudellinen ahdinko voi syventyä, ja oikea-aikainen pääsy sosiaalihuollon palveluiden piiriin vaikeutuu.
Pekkarisen mukaan erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ovat vaarassa jäädä ilman oikea-aikaista ja riittävää tukea. Heitä hänen mukaansa ovat esimerkiksi nuoret, mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät ja elämänhallintaongelmien kanssa kamppailevat ihmiset.
Toimeentulotuki on alkujaan tarkoitettu väliaikaiseksi ja viimesijaiseksi toimeentulon turvaksi kaikista vaikeimmissa tilanteissa.
Talentia varoittaa, että leikkaukset viimesijaiseen etuuteen pahentavat köyhyyttä, eriarvoisuutta ja syrjäytymistä sekä horjuttavat yhteiskuntarauhaa.
– Esitetyt muutokset sotivat perustuslakia vastaan. Perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Liian alhainen viimesijaisen etuuden taso tekee tämän mahdottomaksi, Pekkarinen sanoo.
Järjestön mukaan muutokset lisäävät myös sosiaalihuollon työntekijöiden eettistä kuormitusta. Se voi johtaa sairauspoissaolojen kasvuun ja lisätä henkilöstön alanvaihtoaikeita.
Virkamiestyöryhmän muistiota hallitus hyödyntää toimeentulotukilain kokonaisuudistuksen valmistelussa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2025.