Angela Merkelin asema vaakalaudalla? Turkkia koskeva terrorismipaperi kuohuttaa Saksaa

Sosiaalidemokraattinen hallituspuolue SPD haluaa terrorismipaperin parlamentin käsiteltäväksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksassa tuli tiistaina julki hallituksen luottamukselliseksi määritelty linjaus, jonka mukaan Turkki toimii islamististen terroristijärjestöjen toiminta-alustana. Verkkouutiset kertoi tapauksesta ensimmäisenä Suomessa.

Lisää huolta saksalaisissa on aiheuttanut keskiviikkona julki tullut tieto, jonka mukaan iso osa Isisin riveihin Saksasta taistelemaan lähteneistä on turkkilaistaustaisia. Hallituksen arvion mukaan vuoden 2015 loppuun mennessä 200 turkkilaistaustaista islamistia matkusti Syyriaan Isisin riveihin.

Saksalaisessa lehdistössä hallituksen linjauksella arvioidaan olevan vakavia seurauksia Turkin ja lännen väliselle yhteistyölle. Myös liittokansleri Angela Merkelin aseman arvioidaan olevan vaakalaudalla.

Erityistä huomiota on kiinnitetty seikkaan, että hallituksen linjauksen liitteen mukaan arvio on salattu Saksan ”kansallisen edun” takia.

Poliitikot ovat toistaiseksi ottaneet paperiin varovaisesti kantaa. Ensi vaiheessa paperi halutaan Saksan parlamentin, Bundestagin, käsittelyyn.

Sosiaalidemokraattisen hallituspuolueen SPD:n viestintävastaavan mukaan olennaista on tieto siitä, onko ”toiminta-alustaa käytetty väkivaltaiseen toimintaan”. Jos näin todetaan, yhteistyötä Turkin kanssa pitäisi arvioida SPD:n mielestä uudelleen.

Sosiaalideomokraattisen hallituspuolueen SPD:n parlamentaarikko Rolf Mützenich vaati Frankfurter Rundschaussa hallitusta tiedottamaan asiasta parlamenttia.

Vihreiden parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Konstantin von Notz sanoi Mitteldeutsch Zeitungille, että Turkin kanssa tehty pakolaissopimus ja miljardien maksut Turkille joutuvat ”epäilyttävämpään valoon”, jos eilen julki tuodussa terrorismiarviossa on todella kyse hallituksen arviosta.

CDU:n parlamentaarikko Roderich Kiesewetter kritisoi Handelsblattin haastattelussa sisäministeriön politiikkaa. Saksan hallituksen linjauksen oli valmistellut sisäministeriö konsultoimatta ulkoministeriötä asiassa. CDU-poliitikon mielestä olisi suositeltavaa, että ulkopoliittisissa kysymyksissä toimittaisiin yhdessä ulkoministeriön kanssa.

Saksan sisäministeriö ilmoitti mukaan tiistai-iltana, että ulkoministeriötä ei informoitu asiassa johtuen ”toimistovirheestä” ja ”erehdyksestä”.

Hallituksen arvio perustui Saksan tiedustelupalvelun, Bundesnachrichtendienstin, arvioon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)