Eduskunta käsittelee keskustan ja Liike Nytin välikysymystä sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamisesta.
– Jättääkö Keskusta välikysymyksen itselleen, on päähallituspuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten riveistä kyselty. Vastaus kysymykseen on ei. Keskusta teki välikysymyksen Petteri Orpon (kok.) hallitukselle, jolla on nyt valta ja vastuu tuoda eduskuntaan esityksiä. Keskusta teki välikysymyksen, koska olemme vakavasti huolissamme jokaisen suomalaisen perustuslailla turvatusta oikeudesta terveyspalveluihin ja sosiaalipalveluihin, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko sanoi vastauspuheenvuorossaan.
Sote-uudistus tehtiin viime vaalikaudella keskustan ollessa hallitusvastuussa.
– Hyvinvointialueet eivät tulleet valmiiksi sillä, että niitä koskeva uusi laki vihdoin viime kaudella nuijittiin kasaan. Kukaan riveistämme ei ole koskaan väittänyt, että rakenteet ja palvelut olisivat kerralla täydelliset. Nythän kaikki vasta alkaa, Saarikko sanoi.
Hyvinvointialueet kamppailevat parhaillaan isojen alijäämien kanssa. Rahaa ei ole riittävästi.
– Ydin on tämä: Petteri Orpon kokoomus, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n tuella on päätynyt näkemykseen, jonka mukaan suomalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista on varaa leikata todelliseen tarpeeseen nähden 1,4 miljardia vaalikauden loppuun mennessä. Summa on yhtä suuri kuin koko Pohjois-Savon alueen terveys- ja sosiaalipalveluihin vuodessa kuluva euromäärä, Saarikko sanoi.
– Te teette näin välittämättä siitä, että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat maaliskuussa ennen vaaleja meille puolueille tähdentäneet, ettei hyvinvointialueilta ole varaa leikata vaarantamatta palveluita, hän jatkoi.
Saarikko arvosteli nykyistä sote-lakia.
– Lisäksi maan hallitus ei ole vielä kertonut, mitä se aikoo tehdä sote-lain liian kireälle vaatimukselle kattaa pakkasella oleva talous miinuksesta plussalle kahden vuoden kuluessa. Kun alijäämää alueille on kertynyt toista miljardia – enemmän kuin koko Satakunnan vuosittaisen budjetin verran – on kohtuutonta olettaa, että sen kurominen umpeen kahdessa vuodessa olisi mahdollista, Saarikko sanoi.
– Jos hallitus ei muuta lakia, alueille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa kylmäkiskoisia lähipalvelujen leikkauksia. Hallitus on siis pakottamassa hyvinvointialueita sulkemaan neuvoloita, perhekeskuksia, hammashoitoloita, terveysasemia, vuodeosastoja ja hoivakoteja. Koko sote-uudistuksen ydin on romuttumassa Orpon-Purran linjalla. Peruspalvelujahan tässä piti vahvistaa, hän jatkoi.
Lähipalvelut pitää keskustan mukaan turvata.
– Mihin tämä ajatus on hallitukselta unohtunut? Sanokaa siis täällä tänään suoraan, onko tässä kaikessa kysymys teidän ideologisesta valinnastanne, keskittämisestä? Siitä, että asuinpaikasta riippuen ihmiset saavatkin mielestänne olla eriarvoisessa asemassa peruspalvelujen suhteen, Saarikko sanoi.
– Jos hyvinvointialueille annetaan nyt aikaa ja työrauha, säästöjä ja tuottavuutta löydetään järkevämmistä paikoista kuin lähipalveluista. Hallitus ei tähän mennessä ole tuonut esille ratkaisuja, joilla se olisi turvaamassa ihmisille välttämättömiä lähipalveluita, varmistamassa hyvinvointialueiden edellytyksiä järjestää perustuslain mukaiset palvelut ja riittävän rahoituksen palveluiden järjestämiseen. Tästä syystä Keskusta esittää, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.