Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) korostaa, että Suomi hakee Nato-jäseneksi ilman ennakkoehtoja.
– Kuten tasavallan presidentti, hallitus ja kaikki puolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta ovat linjanneet, Suomi menee täysimääräisesti Naton jäseneksi, ja ydinaseisiin liittyvät kysymykset ratkaistaan vasta puolustusliiton jäsenyyden myötä.
– Suomi ei ole tehnyt varaumia eikä rajoitteita ole asetettu, Antti Häkkänen sanoo Verkkouutisille.
Julkisuudessa on keskusteltu välillä kiihkeästikin Nato-jäsenyyteen liittyvästä ydinasepelotteesta ja mahdollisista tukikohdista.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo totesi tällä viikolla Twitterissä ja Kouvolan turvallisuuskonferenssin paneelikeskustelussa, että Suomen laki kieltää ydinaseet. Hän totesi joidenkin puolueiden vihjailleen, että Nato-jäsenyys voisi olla kiinni ydinaseiden tuomisesta Suomeen.
Saramo viittasi ydinenergialakiin ja tuoreeseen ulkoasiainvaliokunnan mietintöön, jossa viitattiin ydinenergialakiin, jonka mukaan ”ydinräjähteiden maahantuonti samoin kuin niiden valmistaminen, hallussapito ja räjäyttäminen Suomessa on kielletty”.
Antti Häkkäsen mukaan tämä on Saramon oma tulkinta ulkoasianvaliokunnan maininnasta, eikä kyseessä oleva lakipykälä sinänsä liity Nato-jäsenyyteen.
– Ydinenergialaki ja siihen liittyvät kysymykset on säädetty siten, että ne eivät ole liittynet esimerkiksi Nato-jäsenyyteen, vaan ne ovat aikaisemmin säädettyjä lakeja. Se ei liity meidän Naton sisällä tehtävään ydinasepolitiikkaan. Ydinenergialaki on tavallinen laki, jota eduskunnan enemmistö voi tarpeen vaatiessa muuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tarpeisiin nähden, Häkkänen sanoo.
Hän katsoo, että ulkoasiainvaliokunnan muutaman rivin mainintaa voi varmasti tulkita monella tavalla.
– Mutta en näe, että sillä olisi tuollainen vaikutus, mitä Saramo sanoo, että Suomi on sulkenut pois vaikkapa minkäänlaisen mahdollisuuden osallistua Naton tiettyihin toimintoihin.
Häkkänen arvelee, että kyseessä on vaalitaktinen toiminta.
– Minun nähdäkseni Saramo yrittää nyt tehdä tästä asiasta ihan tarpeetonta vääntöä vaalien alla.
Häkkänen sanoo olevansa millimetrin tarkasti tasavallan presidentti Sauli Niinistön linjalla.
– Ja ymmärtääkseni myös pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sekä kokoomus ja keskusta ovat tätä mieltä, että Suomi menee täysimääräisesti Natoon jäseneksi ymmärtäen, että ydinaseet ovat jatkossa osa meidän turvallisuuspolitiikkaamme.
– Nyt yhtäkkiä vasemmistoliitto väittää, että tällaisia varaumia olisi olemassa. Minä olen presidentin linjalla, ja nähdäkseni asia on sillä selvä.
”Jäitä hattuun”
Antti Häkkänen korostaa, että ratkaisut yksityiskohtaisista ydinaseharjoituksista tehdään vasta sen jälkeen, kun Suomi on virallisesti puolustusliiton jäsen.
– Mitä tulee ydinaseiden fyysiseen sijoittamiseen, on täysin epätodennäköistä, että niitä edes tarjottaisiin varsinkaan Venäjän rajanaapureille. Se ei ole millään tavalla realistista tai todennäköistä.
Häkkäsen mielestä nyt on syytä laittaa jäitä hattuun.
– Tämä on enemmän spekulaatiota ja asian myllyttämistä Jussi Saramon puolelta.
– Jokaisen poliitikon, joka on äänestänyt Natoon liittymisen puolesta, on täytynyt ymmärtää, että Naton ennaltaehkäisevä pelote muodostuu tavanomaisista aseista ja ydinaseista.
Häkkänen kertoo tavanneensa paljon Nato-maiden edustajia ulkomailla ja Suomessa. Hän tapasi tämän viikon maanantaina myös Ruotsin uuden puolustusministerin.
– Puolustusvaliokunta pitää yllä erittäin aktiivisesti kansainvälistä vuoropuhelua. Näissä tapaamisissa on tullut päivän selväksi, että jokainen Nato-maa ymmärtää ydinasesuojan olevan keskeinen osa turvallisuutta.
– On hieman turhaa lähteä kyseenalaistamaan tätä ydinasesuojaa omilla puheenvuoroilla, Häkkänen toteaa viitaten Saramon ulostuloihin.