”Käännytyslaiksi” nimitetty itärajan tilanteen vuoksi räätälöity poikkeuslakiluonnos kuohuttaa. Sen perusteella turvapaikanhakijoiden maahantulo voitaisiin estää ja hakemusten vastaanottamista rajoittaa merkittävästi.
Suomea sitovat useat kansainväliset sopimukset sekä EU:n turvapaikkasäädökset. Oikeus turvapaikkaan on määritelty ihmisoikeudeksi, ja se on kirjattu muun muassa YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja EU:n perusoikeusasiakirjaan.
Ehdotus edellyttää perustuslain muutosta. Perustuslain muuttaminen puolestaan tulee edellyttämään eduskunnan asiasta äänestäessä 5/6 enemmistöä. Hallituspuolueiden kansanedustajat eivät tähän riitä, vaan tukea tarvitaan myös oppositiosta. Sitä ennen luonnoksen täytyy vielä tulla hyväksytyksi perustuslakivaliokunnassa.
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo Verkkouutisille, että pitää täysin välttämättömänä, että turvapaikanhakijoiden välineellistäminen itärajalla estetään. Ennen poikkeuslakiluonnoksen esittelyä Kurvinen totesi, että eduskuntaryhmä haluaa tutustua sen sisältöön ja perusteluihin huolellisesti.
Luonnoksen lähdettyä lausunnoille Kurvinen totesi maanantaina, ettei keskustan eduskuntaryhmä ota siihen ihan vielä valmista kantaa.
– Ennakoin kuitenkin, että todennäköisesti Keskusta tukee esitystä, Kurvinen totesi Verkkouutisille sähköpostitse.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta tiedotti perjantaina, että suhtautui sen hetkisellä tiedolla poikkeuslakiluonnokseen kriittisesti. Virta kirjoitti, että aikoo tutustua esityksen sisältöön tarkasti.
– Tapa, jolla Venäjä välineellistää ihmisiä osana sodankäyntiään on raukkamaista ja tuomittavaa. Venäjälle on kyettävä osoittamaan, ettei Suomi hyväksy sitä. Tapa, jolla se tehdään pitää olla sellainen, ettemme samaan aikaan anna Venäjälle mitä se haluaa: ihmisoikeudet tai kansainväliset sopimukset hylkäämällä tai oikeusvaltiota murentamalla tekisimme juuri sitä, mitä [Vladimir] Putin toivookin.
SDP:n Tytti Tuppurainen vastasi Verkkouutisten kyselyyn ennen lakiluonnoksen näkemistä, että oli ennenaikaista arvioida edellytyksiä poikkeuslain tukemiselle, ennen kuin lakiesityksen sisältö on tiedossa.
– Pidämme tärkeänä, että itärajan turvallisuus voidaan varmistaa ja että viranomaisilla on tätä varten tarvitsemansa työkalut. SDP edellyttää ihmisoikeuksien turvaamista kaikissa tilanteissa, Tuppurainen viestitti.
SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar sanoi maanantaina Helsingin Sanomille, ettei usko voivansa äänestää lain puolesta, jos sen edistäminen nykymuodossaan jatkuu. Erityisesti Razmyar koki vastenmieliseksi mahdollisen voimakeinojen käytön. Lisäksi häntä pohditutti rajanvartijan asema tilanteessa, jossa saapuja kohdataan.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman painotti HS:lle tiistaina, että puolue muodostaa lopullisen kantansa poikkeuslakiin vasta, kun asiantuntijoiden lausunnot ja kuulemiset sekä perustuslakivaliokunnan käsittely on käyty läpi.
Vasemmistoliito sen sijaan vaikuttaa muodostaneen kantansa jo. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kommentoi Verkkouutisille maanantaina, että hallituksen esitys on Suomen hyväksymien sopimusten vastainen.
– Turvapaikan hakeminen on oikeus, jota ei voi sisäpoliittisilla syillä viedä pois, Saramo kommentoi sähköpostitse.
– Hallitus ei ole tuonut opposition tietoon turvallisuusuhkaa, jonka hallittu turvapaikanhakuoikeus tuottaa.
Saramo kiinnitti myös huomiota yksittäisen rajavartijan rooliin rajalla maahan saapujaa kohdattaessa. Hän pohti, pitäisikö yksittäisen rajavartijan hetkessä tehdä se arvio, joka nykyään tehdään osana prosessia.
– Hallitus ei ole tuonut opposition tietoon vaihtoehtoja tai perusteita, joilla juuri tähän ratkaisuun on ajauduttu. On todennäköistä, että ehdotus kaatuu omaan mahdottomuuteensa kansainvälisen oikeuden vastaisena ja siten vain siirtää toteuttamiskelpoisia ratkaisuja rajalla.