SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Antti Lindtman: Uusi vaihde silmään Ukrainan tukemisessa

Pohjoismaiset sosialidemokraattiset johtajat kokoontuivat tiistaina Norjassa käsittelemään Pohjolan turvallisuustilannetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman korosti Pohjoismaisen yhteistyön tiivistämistä ja tarvetta kasvattaa Ukrainan tukea pikavauhtia.

– Ukraina ei taistele vain omasta itsenäisyydestään, vaan kyse on myös laajemmin Euroopan turvallisuudesta ja sääntöperusteisen maailman tulevaisuudesta, totesi Lindtman.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen muuttunut Ukraina-politiikka korostaa Euroopan tarvetta panostaa enemmän ja nopeammin Ukrainan tukeen sekä Euroopan omaan turvallisuuteen ja puolustukseen.

– Tarvitaan uusi vaihde silmään Ukrainan tukemisessa. Venäjän jäädytetyt varat pitää saada Ukrainan tueksi, Euroopan investointipankin mandaattia lainottaa puolustusteollisuuden hankkeita pitää laajentaa ja Euroopan maiden on kasattava pikavauhtia Ukrainalle merkittävä materiaalitukipaketti, esitti Lindtman.

– Uutiset Yhdysvaltojen äänestämisestä Venäjän ja Pohjois-Korean mukana YK:n yleiskokouksessa ovat huolestuttavia. Se on osoitus Yhdysvaltojen linjan muuttumisesta ja valitettavasti myös Ukrainaa tukevien liittolaisten joukon pirstaloitumisesta, Lindtman jatkoi.

Hän totesi, ettei Ukrainan tulevaisuudesta ei voi päättää Ukrainan tai Euroopan yli, molempien on oltava täysivaltaisina mukana neuvottelupöydässä.

– Yhdysvaltojen ja Venäjän välisistä neuvotteluista Riadissa on kuulunut huolestuttavia uutisia Venäjän haluista neuvotella laajemmin Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista ja Naton vetäytymisestä itäisistä jäsenmaistaan osana Ukrainan sodan päättymisen ehtoja.

– Mahdollisten rauhanneuvotteluiden agendalla ei voi olla Ukrainan Nato-jäsenyyden tai EU-jäsenyyden estäminen tai eurooppalaisen turvallisuusarkkitehtuurin heikentäminen, sanoi Lindtman.

Huippukokoukseen osallistui Lindtmanin lisäksi muun muassa Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Islannin pääministeri Kristrún Frostadóttir ja Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS