Arto Satonen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Arto Satonen MT:lle: Minun on ollut aina vaikea ymmärtää työelämän vastakkainasettelua

Työministeri ei usko työelämän uudistusten johtavan lakkoaaltoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työministeri ja kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kertoo, ettei ymmärrä työelämän vastakkainasettelua ja peräänkuuluttaakin työntekijöiden ja työnantajien yhteispeliä. Asiasta uutisoi Maaseudun tulevaisuus.

Tuore työministeri kertoo paneutuneensa poliittisella urallaan etenkin työelämän asioihin sekä maa- ja metsätalouspolitiikkaan. Tulevissa työelämän uudistuksissa Satonen on työlinjalla.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Matalapalkkaisenkin työn tekemisen pitää aina kannattaa suhteessa sosiaaliturvaan ja kokoaikatyön suhteessa osa-aikatyöhön, Satonen linjaa.

Satosen mukaan hallituspuolueiden yhteinen linja on vahvistaa merkittävästi taloutta ja työllisyyttä. Tavoitteena on nostaa työllisyysastetta, vahvistaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa sekä parantaa Suomen kilpailukykyä, tuottavuutta ja palkanmaksukykyä.

Hallituksen tavoitteisiin lukeutuu muun muassa työttömyysturvan tiukentaminen, paikallista sopimisen lisääminen ja vientivetoisen palkkamallin rakentaminen. Kaikki uudistukset on tavoitteena saada maaliin kevääseen 2025 mennessä, osa jo ensi vuoden alussa. Satonen on vaikutuksista optimistinen.

– Uskon, että vaalikauden lopussa meillä on 100 000 työntekijää lisää, Satonen iloitsee.

Satonen kertoo itse ajattelevansa uudistuksia enemmän pienyrittäjän kuin sijoittajan näkökulmasta. Yrittäjyys on hänellä veressä, sillä hän on itse toiminut aiemmin grilliyrittäjänä ja vanhemmat kauppiaina.

– Minun on ollut aina vaikea ymmärtää työelämän vastakkainasettelua. Vanhempani maksoivat työntekijöille yli minimipalkan ja veivät heitä jopa lentokoneella virkistäytymään. Työntekijät olivat motivoituneita ja pitkään töissä eli kumpikin hyötyy, kun yritys pärjää, Satonen kertoo.

Työllisyysasteen nostamisessa Satonen kokee tärkeäksi sen, että osatyökykyiset, iäkkäät, maahanmuuttajanaiset ja romanit saataisiin työelämään. Hän kertoo saaneensa paljon viestejä yli 55-vuotiailta, joiden on ollut vaikea työllistyä. Tämän suhteen työelämässä tarvittaisiin Satosen mukaan asennemuutosta ja iäkkäämpien kokemuksen arvostamista.

Työministeri ei usko työelämän uudistusten johtavan suureen lakkoiluaaltoon. Hän painottaakin vuoropuhelun merkitystä ja kertoo tavanneensa jo työmarkkinajärjestöjen johtohahmoja.

Hän muistuttaa myös, että vastaavat uudistukset on jo aiemmin tehty länsinaapurissa.

– Nämä toimet eivät ole todellakaan mahdottomia, koska ne kaikki ovat jo käytössä Ruotsissakin, Satonen huomauttaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ukrainan sota

Ukrainan rauha vain omilla ehdoilla

Yhdysvaltojen ja Venäjän keskenään käymät keskustelut Ukrainan sodan päättämisestä eivät vakuuta itse ukrainalaisia lainkaan.

Ukrainan sota

Modernit aseet Ukrainan suojaksi

Münchenin turvallisuuskokouksen (MSC) kulisseissa luotiin runsaasti konkreettista tukea Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS