Venäläinen Sojuz-raketti. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Arvio avaruuteen sijoitettavista aseista: Katastrofin uhka kasvaa

Tutkija pelkää asevarustelun kiihtymisen johtavan konfliktiin avaruudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailma on kulkemassa kohti avaruusselkkausta, jonka seuraukset olisivat katastrofaaliset, arvioi rauha- ja turvallisuustutkija Jessica West julkaisussaan avaruusturvallisuuteen ja aseistariisuntaan erikoistuneelle Ploughshares Project -ajatuspajalle.

Tähän asti avaruusturvallisuus on perustunut näkemykseen, jonka mukaan avaruutta on militarisoitu, mutta ei aseistettu. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että avaruutta on hyödynnetty sotilasteknologiassa esimerkiksi GPS-paikannusjärjestelmän muodossa, mutta avaruuteen ei ole sijoitettu aseita.

Ajatus on Westin mukaan riskaabeli. Hän arvioi, että avaruuden militarisaatio avaa kuitenkin portin avaruuden aseistukselle.

– Tähän asti olemme välttyneet avoimelta ulkoavaruuden aseistamiselta, koska tehokkaiden avaruusaseiden valmistaminen on vaikeaa ja koska tiettyjen vahvojen toimijoiden riippuvuus avaruudesta loi vahvan kannusteen pidättäytyä tuhoa mahdollistavista toimista. Nyt ajat kuitenkin muuttuvat, West huomauttaa.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen sotilasdoktriini painottaa nyt avaruuden hyödyntämistä ja samaan aikaan sen käytön estämistä vastapuolelta. Eri maiden mahdollisuudet iskeä esimerkiksi satelliitteihin kasvavat vuosi vuodelta. Tällä hetkellä 12 maalla on sotilasyksiköitä, joiden tarkoitus on suojella maiden ulkoavaruudessa olevia satelliitteja.

Samaan aikaan kasvavaa osaa avaruusteknologiasta kuten satelliiteista ja avaruuskuljetuksista käytetään sekä kaupallisiin että sotilaallisiin tarkoituksiin. Raja näiden kahden käyttötarkoituksen välillä hämärtyy. Esimerkiksi teknologioita käytöstä poistettujen satelliittien suistamisesta radaltaan voitaisiin helposti käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

Länsimaille eniten huolta aiheuttanevat Kiina ja Venäjä. Kiinalla on esimerkiksi tuntemattomiin rahtikuljetuksiin käytettäviä avaruusaluksia, Venäjällä taas ”nukkesatelliitteja”, jotka kykenevät laukaisemaan sisältään lukuisia pienempiä satelliitteja.

Edes Kuu ei ole turvassa kiihtyvältä trendiltä. Vaikka esimerkiksi Yhdysvaltojen Artemis-kuuprojekti keskittyy nimellisesti tutkimukseen, voitaisiin sen infrastruktuuria hyödyntää myös sotilaallisesti.

West kehottaakin valtioita hillitsemään avaruuden militarisaatiota.

– On tunnustettava, että avaruutta tullaan käyttämään sotilaallisesti. Tämänhetkinen suunta on kuitenkin kohti sotilaallista selkkausta, joka olisi katastrofi kaikille, West tiivistää.

Koska sopimusta avaruuden aseistariisunnasta tuskin saataisiin toteutettua, West esittää mahdollisiksi ratkaisuiksi yksipuolista aseistariisuntaa, aseistuksen vähentämiseen tähtäävän yhteisymmärryksen luontia sekä sotilaallisen ja kaupallisen avaruustoiminnan selkeämpää erottelua.

– Ulkoavaruuden sotilaallisten tavoitteiden tulisi siirtyä puolustuksesta ja sodankäynnistä liennyttämiseen ja aseellisen konfliktin ehkäisyyn, West linjaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)