Venäjän opposition toimintaa Georgiasta koordinoiva Egor Kuroptev kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa, että hyökkäyssota Ukrainaan on saanut heidät taistelemaan entistä kovemmin presidentti Vladimir Putinin hallinnon kaatamiseksi.
Kremlin vastustajat ovat kuitenkin hänen mukaansa ahtaalla.
– Venäjän oppositio on lähes tuhottu. Oppositiojohtajat ovat vankilassa tai maanpaossa Georgiassa, Liettuassa, Saksassa ja muualla, Kuroptev toteaa.
Hän arvioi, että Putinin hallinnon romahdus ei käynnisty ruohonjuuritasolla niin sanottujen tavallisten kansalaisten toimesta. Hänen mukaansa ratkaisevaa on eliitin uskollisuus presidentille. Tässä ryhmässä rivit jo rakoilevat.
– Teoriassa voi tapahtua mitä tahansa, mutta kansanvallankumousta ei tule. Eliitti on kuitenkin hyvin vihainen Putinille. Jotkut heistä haluaisivat, että sota olisi aktiivisempaa ja siinä käytettäisiin enemmän voimaa ja aseita, mutta toisaalta useimmat (eliitistä) eivät halua tätä sotaa lainkaan. Jopa armeijan ja puolustusministeriön huipulla vastustetaan sotaa. Vastustusta esiintyi jo sodan alussa ja erityisen paljon nyt, kun Venäjä häviää yhä enemmän, Kuroptev sanoo.
– Putinin kohtalosta päättää häntä ympäröivä eliitti. Se voi tapahtua tänään, huomenna tai vuoden kuluttua. Tiedämme, että jopa vakoojat ovat alkaneet paeta Venäjältä ja tarjoavat apua länsimaisille kollegoilleen.
Kuroptev pohtii haastattelussa myös mahdollista seuraajaa tilanteessa, jossa presidentti Putin luovuttaisi vallan vapaaehtoisesti.
– Se olisi joku vielä häntäkin aggressiivisempi. Nikolai Patrušev (Venäjän federaation turvallisuusneuvoston johtaja) ja jopa Jevgeni Prigožin (yksityisen sotilasyhtiö Wagnerin perustaja) yrittävät tehdä poliittista uraa.
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrovin nousuun hän ei usko.
– Ei, ei, ei. Tšetšenian johtajasta ei voi koskaan tulla Venäjän presidenttiä. Se johtaisi vallankumouksen sijaan suoraan sotaan, hän torppaa spekulaatiot.
– Patrušev olisi parempi kuin Prigožin. Hän (Patrušev) on laillisessa asemassa, kaksi muuta ovat vain murhaajia.