Presidentinvaaleissa toisella kierroksella ehdolla ovat Recep Tayyip Erdoğan ja Kemal Kılıçdaroğlu. AFP / LEHTIKUVA / CAN EROK

Arvio Ruotsista: Turkin vaalituloksella vakavia vaikutuksia

Tilanne on ensimmäisen kierroksen perusteella erittäin tiukka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkkilaiset äänestävät tänään sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella. Ruotsalaisen Dagens Nyheterin Lähi-idän kirjeenvaihtaja Emma Bouvin arvioi, että vaalituloksella tulee olemaan merkittäviä seuraamuksia koko maailmalle.

Vaaleissa toisella kierroksella ehdolla ovat istuva presidentti, AKP-puolueen Recep Tayyip Erdoğan ja haastaja, CHP-puolueen Kemal Kılıçdaroğlu. 14. toukokuuta järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella Erdoğan sai 49,5 prosenttia äänistä ja Kılıçdaroğlu 44,8 prosenttia.

Toisen kierroksen kannalta merkittävää on, että ensimmäisellä kierroksella 5,2 prosenttia äänistä saanut Sinan Oğan on nyt sanonut tukevansa Erdoğania.

DN:n Bouvinin mukaan Kılıçdaroğlu onkin nyt ottanut kampanjoinnissa uuden vaihteen silmään. Aiemmin hän on esiintynyt leppoisana, mutta nyt ulosanti on kovempaa.

– Nämä eivät ole enää vaalit, vaan kansanäänestys. Menkää kaikki, jotka rakastavat maataan, äänestämään. Olemme täällä pelastaaksemme tämän maan terrorismilta ja pakolaisilta, Kılıçdaroğlu Bouvinin mukaan painottaa aina kun siihen on mahdollisuus.

Mitä tulee vaalien tulosten mahdollisiin vaikutuksiin maailmalla, ovat ne joka tapauksessa Bouvinin mukaan merkittäviä.

Ensinnäkin Ruotsin Nato-jäsenyys on hänen mukaansa edelleen vaakalaudalla. Vaikka jäsenyyden hyväksyminen onkin Turkille todennäköisesti helpompaa vaalien jälkeen voittajasta riippumatta, ei hyväksyntä ole hänen mukaansa mikään läpihuutojuttu.

Syynä epävarmuudelle ovat ”nationalistiset tuulet,” jotka nyt virtaavat Turkissa. Vaikka Kılıçdaroğlu onkin esiintynyt istuvaa presidenttiä maltillisempana, on hänessä silti vahvaa turkkilaisnationalismia.

Toisaalta kirjeenvaihtaja arvioi, että Yhdysvallat uskaltavat todennäköisesti painostaa Turkkia ratifioimiseen entistä voimakkaammin kun vaalit ovat ohi.

Presidentinvaaleilla on myös merkityksellinen Ukrainan sodan kannalta. Turkin rooli sovittelijana Venäjän ja Ukrainan välillä saattaisi Emma Bouvinin mukaan lakata Kılıçdaroğlun voiton myötä.

– Erdoğan kehuu usein voivansa puhua kaikille ja hän oli mukana pelissä, kun tärkeä ”viljasopimus” solmittiin. Se otettiin käyttöön heinäkuussa 2022 ja sen ansiosta viljaa, öljyä ja maissia voidaan kaupata kolmen Ukrainan sataman kautta, Bouvin kertoo.

Sopimusta jatkettiin maaliskuussa, ja se olisi päättynyt presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeisellä viikolla. Venäjä uhkasi vetäytyä sopimuksesta, mutta 17. toukokuuta presidentti Erdoğan ilmoitti Bouvinin mukaan, että he olivat onnistuneet saamaan toisen kahden kuukauden jatkoajan ”venäläisten ystäviemme tuella ja ukrainalaisten ystäviemme ponnisteluilla”.

Kılıçdaroğlu on kampanjansa aikana luvannut myös parantaa Turkin suhteita länteen ja erityisesti Yhdysvaltoihin. Välejä on hiertänyt erityisesti Turkin päätös ostaa venäläinen S-400 -ohjusjärjestelmä vuonna 2o19. Tämän johdosta Yhdysvallat tiputti Turkin pois F-35-hävittäjäohjelmasta.

Mikäli Erdoğan voittaa, suhteiden parantaminen ei Bouvinin mielestä ole kovinkaan todennäköistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)