Ruotsin Nato-jäsenyyden tieltä poistui viimeinen este Unkarin parlamentin hyväksyttyä pitkän viivyttelyn jälkeen maan jäsenhakemuksen.
Amerikkalainen Wall Street Journal -lehti esittelee artikkelissaan tulevan Nato-maan asevoimia. Ruotsin lähestymistapaa kansalliseen turvallisuuteen pidetään mallina muille Euroopan maille, jotka ovat huolissaan Venäjän aggressiosta.
Puolustusliiton kerrotaan saavan ”vankasti Venäjä-vastaisen” jäsenen, jonka vahvat asevoimat tukevat kriittisen tärkeän pohjoisen sivustan puolustusta.
Ruotsissa kaikki 16–70-vuotiaat ovat osa maan kokonaispuolustusta. Tämä tukee maan puolustusteollisuutta, joka lukeutuu maailman kärkeen teknologisessa osaamisessa ja viennin arvossa.
– Tämä on mielestäni osa-alue, jossa Ruotsi on kokoaan suurempi, puolustusministeri Pal Jonson sanoo WSJ:lle.
Amerikkalaislehti toteaa sekä Suomen että Ruotsin käyttäneen huomattavia voimavaroja vuosikymmenten ajan mahdollisen Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.
Venäjän vaatimukset Nato-laajenemisen jäädyttämiseksi joulukuussa 2021 ja hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 saivat Suomen muuttamaan nopeasti turvallisuuspoliittista linjaansa. Ruotsi liittyi mukaan ja haki Nato-jäsenyyttä samaan aikaan.
RUSI-ajatuspajan tutkija Oana Lungescu pitää Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenhakemuksia ”strategisena yllätyksenä” Kremlille.
Amerikkalaislehti sanoo Ruotsin ottaneen valmiussuunnitelmissaan mallia Suomesta. Ruotsin lähestymistapaa pidetään huomionarvoisena, koska sillä ei ole maarajaa Venäjän kanssa.
Viime aikoina Britannian, Tanskan ja Naton päämajan johdosta on kuultu kehotuksia ottaa mallia Suomesta ja Ruotsista. Taustalla on Venäjän lisäksi myös Kiinan ja muiden maiden aiheuttama uhka.
Hollannin puolustusministeri Kajsa Ollongrenin mukaan monet kansalaiset ajattelivat aiemmin, että turvallisuuden voisi ulkoistaa asevoimille. Ollongrenin äiti on kotoisin Ruotsista.
– Puhumme kaikki nyt tästä lähestymistavasta, jossa otetaan mukaan koko yhteiskunta, ministeri sanoo.