Onko asuntomarkkinoiden tilanne edelleen susisynkkä vai onko pohja jo ohitettu ja ensimmäiset merkit toipumisesta näkyvissä?
Suomen yrittäjien ekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntokaupan alho ei helpota.
– Susisynkät tiedot asuntomarkkinoilta. Asuntokaupan alho ei helpota ja hinnat laskivat yllättävän paljon toukokuussa. Käänne ei vielä käsillä. Toiveista huolimatta taitaa kestää koko vuosi ennen paluuta nousu-uralle, lukee Brotherus madonluvut Twitterissä.
Brotherus on jakanut myös kuvan, joka hänen mukaansa kertoo nykytilan ”koko karmeuden”.
– Asuntokauppaa on pk-seudulla vähemmän kuin koronakevään pahimmassa sulkutilassa. Kauppamäärät ennakoivat 3-9 kuukauden hintakehitystä, joten tuskin hinnoissa nähty vielä pohjia, Brotherus analysoi.
Hypon ekonomisti Juho Keskinen katsoo, että ensimmäiset merkit asuntomarkkinoiden toipumisesta – tai ainakin hintojen laskun pysähtymisestä on kenties jo nähty. Keskinen perustaa arvionsa asuntojen kausitasoitettuun hintaan. Hänkin toteaa, että vuosimuutoksella katsottuna tuoreet luvut ovat synkkiä.
– Kausitasoitettu käyrä kääntynee vaakasuoraksi tai jopa loivaan nousuun, jos hinnat eivät laske loppuvuodesta, Keskinen ennakoi.
Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen puolestaan arvioi eilen, että syvin kuoppa on takana, hintojen lasku pysähtynyt ja liki vuoden patoutunut kysyntä asuntokaupassa alkanut purkautua. Asuntokauppojen määrä kasvoi Suomessa toukokuussa edelliskuukaudesta kymmenen prosenttia.
Finanssivalvonta Fiva teki tänään makrovakauspäätöksen, jonka mukaan asuntolainakatto pysyy ennallaan. Yläraja lainan määrälle suhteessa vakuuksiin on ensiasunnon ostajilla 95 prosenttia ja muilla 85 prosenttia.
Finanssiala ry kertoo olevansa pettynyt päätökseen. Lainakattoa olisi sen mukaan ollut syytä höllentää, sillä asuntomarkkinoiden alakulo on jatkunut jo kesästä 2022.
– Asuntomarkkinoiden tilannetta helpottaisi, jos asuntolainojen enimmäisluototussuhde eli lainakatto nostettaisiin lakisääteiselle perustasolleen myös muiden kuin ensiasunnon ostajien osalta, Finanssialan johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo tiedotteessa.
Juhana Brotherus on samoilla linjoilla.
– Minkälaista kriisiä Suomen Pankki vielä odottaa, kun tänään kertoivat, ettei lainasääntely helpotu, Brotherus kummastelee.
– Ruuvia voi myös kääntää toiseen suuntaan, hän jatkaa.
Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna, joka usein kertonut mielipiteensä ”riskipitoisesta asuntosijoitusbuumista velkarahalla”, pitää puolestaan Fivan lainakattopäätöstä perusteltuna talouden kokonaistilanne huomioiden.
– Asuntohintojen lasku ja lainavastuiden/-tarpeiden vähentyminen parantaa omistusasuntoa säästävien ja ostavien tilannetta ja vahvistaa sekä valtion että pankkien luottoluokitusta, Pauna twiittaa.
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa muistuttaa, että lisää sääntelyä on tulossa heinäkuun alusta, kun muun muassa taloyhtiölainoja sekä asuntolainojen enimmäispituutta suitsitaan.
Viljamaa ottaa kantaa siihen, että poikkeuksellisen vähäiset asuntolainanostot jatkuivat Suomessa toukokuussa.
– Olisiko asuntorahoituksen sääntelyn kiristämisessä menty jo liian pitkälle, hän pohtii Twitterissä.
Yhdessä kuvassa nykytilan koko karmeus: asuntokauppaa pk-seudulla vähemmän kuin koronakevään pahimmassa sulkutilassa. Kauppamäärät ennakoivat 3-9kk hintakehitystä, joten tuskin hinnoissa nähty vielä pohjia. Suurin lasku takana, mutta käännettä joudutaan odottamaan pidempään. 😟 pic.twitter.com/vmD5CGUrR0
— Juhana Brotherus (@JuhanaBrotherus) June 29, 2023
Tuoreet luvut synkkiä vuosimuutoksilla katsottuna. Jos kauppojen pohja käsillä, näemme maltillisen hintakäänteen loppuvuonna. Kausitasoitettu käyrä kääntynee vaakasuoraksi tai jopa loivaan nousuun, jos hinnat eivät laske loppuvuodesta, nyt tasapaksu kehitys taas laskee ko. käyrää
— Juho Keskinen (@Keskinen_Juho) June 29, 2023
. @FIN_FSA makrovakauspäätös on #talous kokonaisuus huomioiden perusteltu/ymmärrettävä. #asuntohinta lasku ja lainavastuiden/-tarpeiden vähentyminen parantaa omistusasuntoa säästävien/ostavien tilannetta ja vahvistaa sekä valtion että pankkien #luottoluokitus #asuntomarkkina
— Ari Pauna (@AriPauna) June 29, 2023
Ottaen huomioon toukokuun asuntokauppamäärät tässä ei ole mitään yllättävää.
Sijoitusasuntolainakanta supistuu nopeammin kuin omistusasuntolainakanta.
Olisiko asuntorahoituksen sääntelyn kiristämisessä menty jo liian pitkälle? Lisää kiristyksiä tulee voimaan heinäkuussa. https://t.co/HpWYiBpI0E
— Tuomas Viljamaa (@TuomasViljamaa) June 29, 2023