Asiakirjat paljastavat: Nl:n ja Pohjolan pääministerit ottivat yhteen Suomessa Linnan juhlilla

Itsenäisyysjuhlien yksi värikkäin episodi on ollut varsin piilossa julkisuudelta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen 60-vuotisitsenäisyyspäivänä 1977 Linnan juhlilla olivat suomalaisjuhlijoiden lisäksi myös Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin, USA:n varapresidentin puoliso Joan Mondale sekä pohjoismaisten kuninkaallisten lisäksi Ruotsin pääministeri Thorbjörn Fälldin, Tanskan pääministeri Anker Jörgensen ja Norjan pääministeri Odvar Nordli.

Verkkouutiset kertoi Aleksei Kosyginin ja Joan Mondalen ensimmäisestä tapaamisesta muutamaa tuntia ennen Linnaa tässä jutussaan.

Linnan juhlilla tapahtui värikäs ja merkittävä yhteenotto, josta eri osapuolet laativat lukuisia muistioita vielä myöhemminkin. Amerikkalaisten muistioita ja sähkeitä on tullut julki Wikileaksissa, joka juuri julkaisi USA:n vuoden 1979 diplomaattisähkeet, muun muassa Kosygin-Nordic Helsinki Confrontation -otsikolla.

Seuraava kuvaus Linnasta on koostettu amerikkalaismuistioista. Niissä todetaan käytetyn muun muassa ”korkea-arvoisen ruotsalaisen virkamiehen” kertomaa.

Aleksei Kosygin oli vuorokautta aiemmin pyytänyt suurlähetystönsä kautta Suomen ulkoministeriltä, että Kosygin voisi tavata pohjoismaiden päämiehiä Linnassa. Järjestämässä oli varaulkoministeri Igor Zemskov, jonka kanssa ruotsalaislähde sanoi olevan hyvin vaikea tulla toimeen.

Tärkeämpää tekemistä

Tapaamisen kerrotaan olleen kello 21-22.30 Linnan salissa, valokuvaajien nähden, mutta kuuloetäisyyden ulkopuolella. Juhlien tungosta ja melua kuvaillaan, kuten myös melua yhä lisännyttä Eteläsataman ilotulitusta.

Aleksei Kosygin oli ensin istunut rouva Joan Mondalen kanssa. Kosyginin kuvaillaan olleen aiemmalla tuulellaan, mutta yhtäkkiä todenneen Mondalelle saaneensa juuri tiedon marsalkkaystävänsä kuolemasta ja olevansa surullinen. Tämän sanottuaan hän käveli pois Pohjolan päämiesten pöytään.

Pyöreässä pöydässä istui lopulta tiiviisti puhumassa ja kuuntelemassa yhdeksän miestä ja naistulkki.

Tanskalaisen ryhdyttyä aluksi puhumaan Etykistä oli Aleksei Kosyginin ärtyminen alkanut muistion mukaan näkyä.

Hän oli täräyttänyt, ettei Neuvostoliitto näe tarvetta uusille tapaamisille vain tapaamisen tähden, koska ”eurooppalaisilla hallituksilla on tärkeämpää tekemistä”.

Aleksei Kosygin ryhtyi puhumaan siitä, miten Neuvostoliitto ja pohjoismaat ovat rauhaa rakastavia maita, mutta ”Norja on militaristisempi kuin muut maat”. Seuraavaksi hän toi julki huolensa Länsi-Saksan joukkojen osallistumisesta Naton harjoituksiin Norjassa.

Äkkiä ja voimakkaasti

Tanskan Anker Jörgensen vastasi, että Baltiassa on paljon enemmän Varsovan liiton materiaalia kuin Naton ja liitto pyrkii yhä lähemmäksi Tanskaa. Jörgensenin mukaan Kosyginin kuvaus Natosta aggressiivisena ei pitänyt paikkaansa.

Kosyginin kuvaillaan ärtyneen melkoisesti. Hän sanoi, ettei aio laskea laivojen lukumäärää Helsingistä.

Norjan pääministeri Odvar Nordli sanoi, että Norja ei ole ollut viikinkiaikojen jälkeen tukikohtana sotatoimille mitään maata vastaan. Hän totesi myös Ruotsilla olevan ydinasekapasiteettia.

– En voi käsittää miten Nordli voi puhua sekä Tanskan että Ruotsin puolesta, Aleksei Kosygin oli ”äkkiä ja voimakkaasti” todennut.

Mukana ollut pääministeri Kalevi Sorsa yritti rauhoittaa ja ryhtyi puhumaan mahdollisista pohjoismaiden ja Neuvostoliiton yhteisistä taloushankkeista.

Kosygin ei leppynyt. Hän otti esiin kysymyksen neutronipommista ja tivasi Norjan kantaa siihen.

”Ota iisisti Kosygin”

Norjan ulkoministeri vastasi Norjan kertovan kantansa Brysselissä.

”Näkyvästi suuttuneena ja ärtyneenä” Kosygin vaati tietää, miksi Nordli ei voi antaa yksityiskohtia Norjan politiikasta ”kauheaa asetta” kohtaan.

– Take it easy Kosygin, Tanskan Anker Jörgensen tokaisi tällöin englanniksi vieressään istuvalle Kosyginille.

Muistion lopussa todetaan Jörgensenin lisänneen, ettei hän pitänyt erikoisena sitä, ettei Nordli mennyt yksityiskohtiin, kun ei Kosyginkaan kertonut yksityiskohtia Itämereltä.

Suomalaiset yrittivät vähätellä riitelyä vielä jälkeenpäinkin.

Yhden muistion mukaan ”pääministeri Sorsaa lähellä oleva lähde kertoo meille, että kuvailu yhteenotosta oli liioiteltu” ja Kosygin oli ollut myöhemmin pahoillaan keskustelun kulusta. Suomalaisten mielestä syypää keskustelun ikävälle kululle oli ennemminkin Zemskov.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)