Asiantuntijat kannustavat lapsia tylsistymään ilman digilaitteita, sillä se tekee hyvää lapsen kehitykselle, kertoo Helsingin Sanomat.
– Tylsyyshän ei ole ollenkaan vaarallista. Vanhemman ei tarvitse olla stressaantunut, että täytyy ohjelmoida koko vapaa-aika, kertoo Mediakasvatusseuran varapuheenjohtaja ja kirjastopedagogi Anna Jalo HS:lle.
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja perheterapeutti Laura Wideniuksen mukaan tylsistyminen on myös tärkeää vastapainoa arjen ärsyketulvalle sekä digilaitteiden ääressä että koulussa ja harrastuksissa.
– Tylsistyminen on juuri sitä, mikä ruokkii lapsen omaa luovuutta, mielikuvitusta ja leikkiä. Tylsyyden hetket ovat ihan älyttömän tärkeitä, Widenius sanoo HS:lle.
Hänen mukaansa leikki kehittää lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä ongelmanratkaisukykyä. Luovuuden herättely voi kuitenkin vaatia sen, että lapsi joutuu itse pohtimaan, mitä tekisi.
– Voi sanoa lapselle, joka sanoo, että ei ole mitään tekemistä, että älä sitten tee mitään.
Lasten älylaitteiden käyttö on ollut viime aikoina runsaasti esillä julkisuudessa. Widenius muistuttaa, että älylaitteet eivät ole kaiken pahuuden tyyssija. Älylaitteiden ja sosiaalisen median käytöllä voi olla positiivisia vaikutuksia lapsen hyvinvointiin, kunhan ruutuaika ei ole liiallista ja lapsella on muutakin tekemistä kuin pelkän ruudun tuijottaminen.