Kiinan kapitalistinen kokeilu on ohi, väittää yhdysvaltalainen yrittäjä ja Kiina-tuntija Anne Stevenson-Yang Svenska Dagbladetin haastattelussa. Vuosia Kiinassa asunut Stevenson-Yang toimii perustamansa J Capital Research-analyysiyhtiön johdossa, mutta maan kehitykseen pettynyt yritysjohtaja on nyt lopettamassa toimintansa Kiinassa.
Kiina on kääntämässä selkänsä avoimelle maailmantaloudelle, hän varoittaa.
Pääoman tarpeessa ollut maa avasi aikoinaan ovensa länsimaisille yhtiöille, ja joidenkin vuosien ajan kiinalainen yhteiskunta todellakin liberalisoitui.
– Mutta Kiina on pohjimmiltaan muotoiltu leninistisen järjestelmän mukaan. Sosiaalinen kontrolli on vahva, ja kommunistipuolue ei tahdo luopua auktoriteetistaan ja kontrollistaan. Joten Kiinan kohtalona oli aina sulkeutua, kunhan pääomaa oli saatu maahan, aiheesta juuri kirjan tehnyt analyytikko sanoo.
Ulkomainen pääoma edellyttää kiinalaisilta pankeilta, yhtiöiltä ja viranomaisilta suurempaa avoimuutta, ja tähän Kiinassa ei olla valmiita, Stevenson-Yang toteaa. Kiina painii myös omien taloudellisten ongelmiensa kanssa, joiden juurisyinä ovat muun muassa korruptio ja laaja kiinteistöspekulaatio. Yritysten, kotitalouksien ja julkisen sektorin yhteenlaskettu velka nousi Kiinassa viime vuonna peräti 288 prosenttiin BKT:stä. Myös talouskasvu on Kiinassa hidastunut, mutta maan johto ei toistaiseksi ole uskaltanut ryhtyä suuriin elvyttäviin toimenpiteisiin.
Ennemmin tai myöhemmin tähänkin ryhdytään ja keskuspankki tulee todennäköisesti painamaan lisää rahaa, Stevenson-Yang ennustaa.
– Silloin valuutta tullaan devalvoimaan, mikä synnyttää eräänlaisen maailmalle leviävän deflaation. En hämmästyisi, jos Kiinan hallitus siinä tilanteessa ottaisi haltuunsa kauppajärjestelmän ja monopolisoisi kaupan, hän sanoo.
Tässä tilanteessa Kiinassa toimivien ulkomaisten yhtiöiden voitot ja osakekurssit laskisivat, samaan aikaan kun vienti Kiinaan kutistuisi kiinalaisten ostovoiman heikentyessä. Tämä taas ajaisi vientiyritykset vaikeuksiin, Stevenson-Yang varoittaa. Vaikka hänen oma yrityksensä on lopettamassa toimintansa Kiinassa, ei Stevenson-Yang kuitenkaan halua neuvoa muita toimijoita.
– Pohjoiseurooppalaiset yhtiöt ovat hitaampia huomaamaan trendejä, hän kuitenkin toteaa.
Kiinan presidentti Xi Jinpingiä Stevenson-Yang kuvailee ”kömpelöksi” poliitikoksi, jonka asema saattaa olla luultua epävarmempi. Mitään poliittista mullistusta hän ei kuitenkaan ennusta, mutta ei toisaalta myöskään usko Kiinan hyökkäävän Taiwaniin.
– Se olisi äärettömän tyhmää. On vaikea kuvitella kenenkään olevan niin tyhmä. On myös vaikea kuvitella kenenkään Pekingissä voivan pakottaa armeijan sellaiseen.