Newyorkilainen apulaisylilääkäri, tartuntatautien asiantuntija Kent Sepkowitz kirjoittaa CNN:ssä julkaistussa kolumnissaan siitä, kuinka tartuntatautiluvut ja jopa täysin rokotettujen tartunnat ovat lähteneet kasvuun.
Näin on käynyt esimerkiksi varhain rokottaneissa Yhdysvalloissa ja Israelissa. Pfizerin tai Modernan kaltaiset mRNA-rokotteet eivät hänen mukaansa ole olleet sellaisia ihmelääkkeitä kuin päättäjät ja osa tutkijoista olivat toivoneet.
Delta-variantilla on vaikutuksensa. Se näyttää tunkeutuvan tiukemmin hengitysteiden soluihin. Ihmiset myös kantavat deltavarianttia suurempia määriä hengitysteissään kuin muita virusmuunnoksia riippumatta siitä, ovatko täysin rokotettuja vai eivät. Lisäksi kun ihmiset jättävät maskit ja turvavälit pois, on helpommin tarttuvaa deltaa ilmassa paljon enemmän.
Vuoden alussa osa tutkijoista arveli rokotteiden tarjoaman immuniteetin kestävän jopa vuosia, mutta nyt vaikuttaa siltä, että niiden tarjoama immuniteetti lasketaan kuukausissa.
– Eräs mahdollisuus on, että immuniteetti on alkanut laskea Yhdysvalloissa viimeisten kuuden ja kahdeksan kuukauden aikana. Toukokuussa 2021 julkaistu tutkimus käytti mallinnusta, jossa yhdistettiin eri rokotteita koskevat tiedot ja luonnollisen tartunnan tuottamien vasta-aineiden ennustettu 250 päivän (noin 8 kuukauden) haihtumisaika, ja tulokseksi saatiin tartuntamäärien kasvu, Sepkowitz kirjoittaa.
Sama pätee Sepkowitzin mukaan myös luonnolliseen infektioon. Britanniassa ennen deltavarianttia tehdyn tutkimuksen mukaan rokottamattomien terveydenhoitotyöntekijöiden ensimmäisen ja toisen koronatartunnan välinen mediaaniaika oli 201 päivää.
Väliaikaisratkaisu tässä tilanteessa on kolmas rokotuskerta. Sepkowitzin mukaan siihen ei kuitenkaan tule tuudittautua.
– Meidän ei tule odottaa, että kolmas rokote ratkaisee kaiken. Pikemminkin meidän tulee suhtautua vahvistusrokotteeseen väliaikaisena hengähdystaukona, joka antaa meille mahdollisuden olla muutaman kuukauden ajan vähemmän huolissaan. Kuten Israelin kokemukset ovat osoittaneet, kolmas rokotuskerta tarjoaa aidon mutta vain väliaikaisen suojan tartuntaa vastaan. Ja silti osa kolmesti rokotetuista saa tartunnan.
Sepkowitzin mukaan nyt tarvitaan kunnollista diagnostiikkaa, jonka kehitys laiminlyötiin rokotetta kehittäessä.
– Ottaen huomioon tämänhetkiset ennusteen kasvavista tapausmääristä ja poliittinen hölynpöly, on aika ottaa uudelleen käyttöön tehokas pandemiakontrolli: nopeat diagnostiset testit. Tutkimus ja rahoitus keskittyivät pääasiassa ihmepiikin kehittelyyn ja alkuvaiheen tulokset olivat niin hyviä, että merkittävä osa tieteen keinoista jäi laiminlyödyksi.
Tämä näkyy Sepkowitzin mukaan siinä, että nyt tapausmäärien kasvaessa amerikkalaiskaupungit jälleen haalivat ”samoja vanhoja keskinkertaisia antigeenitestejä ja edelleen-hitaita-mutta-tarkkoja PCR-testejä”.
– Nopeita antigeenitestejä myydään apteekeissa, mutta niiden kysyntä ylittää tarjonnan. Ne ovat myös epätarkkoja, erityisesti mitä tulee oireettomiin tapauksiin.
Paremmin saatavalla olevat ja tarkemmat testit auttaisivat estämään Covid-19:n leviämistä ja toimia hyvänä tilapäisratkaisuna ennen kuin rokotteiden vahvistusannokset tulevat saataville.
– Lisäksi pandemian kontrolli toimii, jos väestö noudattaa yhtenäisesti näitä toimenpiteitä. Vaikka kolmas piikki varmasti avuksi, tärkeintä on, että rokottomattomat ottaisivat ensimmäisen tai toisen rokotteensa, Sepkowitz päättää.