Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei ole häviämässä minnekään, arvioi arvostettu yhdysvaltalainen valtiotieteilijä ja kansainvälisen politiikan asiantuntija Ian Bremmer. GZero World-sivustolle kirjoittava Bremmer kommentoi sunnuntaina pidettyjä Turkin presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta, jossa Erdogan nousi eniten ääniä saaneeksi ehdokkaaksi.
Bremmer odottaa nyt Erdoganin voittavan myös vaalien toisen kierroksen, vaikka opposition Kemal Kılıçdaroğlu johtikin useimpia mielipidekyselyjä vielä ennen sunnuntaita. AKP-puoluetta edustava Erdogan oli vain 275 000 äänen päästä valinnasta jo ensimmäisellä kierroksella, Bremmer toteaa. Vaikka vaalit olivatkin vapaat eivät ne kuitenkaan olleet reilut, Bremmer jatkaa, sillä istuvana presidenttinä Erdogan pystyy omimaan medianäkyvyyden itselleen.
Tämä tarkoittaa Bremmerin mukaan sitä, että Erdoganin omalaatuinen talouspolitiikka, lännelle harmaita hiuksia aiheuttava ulkopolitiikka ja Turkin autoritaarinen kehitys tulevat jatkumaan. Yhä ennalta-arvaamattomaksi käyvän Turkin tulevaisuudennäkymät vaikuttavat synkiltä, Bremmer kirjoittaa.
– Vähitellen yhden miehen valta korvaa oikeusvaltion, Erdoganin tehdessä itsestään elinikäisen sulttaanin, työntäen Turkin yhä lähemmäs autokratiaa ja kauemmas edustuksellisesta demokratiasta.
Ulkopolitiikan saralla Erdogan tulee jatkamaan tasapainottelua liittolaistensa sekä Venäjän ja Kiinan välillä. Turkki ei tule kääntämään lännelle kokonaan selkäänsä, mutta mikään luotettava Nato-liittolainen maa ei tule olemaan, Bremmer arvioi.
– Kasvavasta epäluottamuksesta ja jännitteistä huolimatta Turkin taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen riippuvuus lännestä tarkoittaa, että pragmaattinen lähestymistapa tulee jatkossakin määrittelemään suhdetta. Erdogan tulee jatkamaan sekä kauppasuhteiden tiivistämistä Venäjään että Ukrainan tukemista läntisiä pakotteita välttäen.
– Hän tulee ratifioimaan Ruotsin Nato-jäsenyyden, mutta vasta kun Yhdysvallat suostuu myymään hänelle F-16-hävittäjiä. Hän tulee pitämään Turkin Natossa, mutta samalla käyttäytymään yhä enemmän liittouman ilonpilaajana, asiantuntija ennustaa.
Erdoganin valtakauden jatkuminen johtaa yhä suurempaan epävarmuuteen, Bremmer varoittaa.
– Niin kuin olemme nähneet Venäjällä ja Kiinassa, vallan ja päätöksenteon äärimmäinen keskittyminen sekä toisinajattelun tukahduttaminen ovat huonon politiikan resepti. Jos valta-asemaa ei kyseenalaisteta, ei virheitäkään kyseenalaisteta.