Tucker Carlsonin kaksi tuntia kestänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin kuunteleminen otettiin vastaan odotetusti. Se on kerännyt huomattavasti katselukertoja ja yhtä lailla kritiikkiä. Kun viikonloppuna kävi ilmi, että Carlson oli Moskovassa, osattiin odottaa, että Fox Newsilta potkut saanut juontaja haastattelisi Putinia. Kun asia varmistui, alkoivat sekä kritiikki että ylistys välittömästi.
Venäjällä hallinnolle myönteiset mediat tapetoivat etusivunsa Tucker Carlsonia koskevilla kirjoituksilla. Euroopan parlamentin jäsen, Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt vaati Newsweek-lehdessä Carlsonia EU:n pakotelistalle.
Brittiläisen ajatushautomo Chatham Housen Venäjä-asiantuntija Keir Giles kommentoi viestipalvelu X:ssa tuoreeltaan, että kaksituntinen esitys oli Putinin monologi, ”maailma Vladimirin mukaan”.
– Siihen on syynsä, miksi Putin ei ole suostunut antamaan haastatteluja aidoille journalisteille. He voisivat esittää epämukavia kysymyksiä Venäjän kansanmurhaa toteuttavasta kolonialistisesta sodasta Ukrainassa tai Putinin omasta statuksesta kansainvälisesti etsintäkuulutettuna sotarikollisena. Mutta puhumalla kesylle amerikkalaiselle propagandistille Putin voi valkopestä Venäjän valtiollisia valheita miljoonille ilman vastuuta, Giles kirjoitti.
Gilesin mukaan ainoa yllätys oli se, miten huono haastattelija Tucker Carlson on – jopa niissä kohdissa, kun Carlson yritti auttaa Putinia suoriutumaan haastattelussa eteenpäin. Monet kommentoijat pitivät erityisesti Putinin historiaa käsitellyttä monologia tuskallisen puuduttavana. Putin ehdotti aluksi, että kertoo aluksi lyhyesti historiasta – puolesta minuutista minuuttiin, hän sanoi. Monologi suhteista Ukrainaan alkoi vuodesta 862 ja kesti jopa kymmeniä minuutteja.
Lopulta Putin pääsi toiseen maailmansotaan asti. Kylmän sodan historioitsija Sergey Radchenko huomautti viestipalvelu X:ssa, että Putin esitti, että Puola olisi syyllinen toisen maailmansodan käynnistymiseen. Puola epäonnistui neuvottelussa Adolf Hitlerin kanssa, Putin sanoi. Tällä tulkinnalla Puolan olisi siis tullut olla puolustamatta omia alueitaan, kun Hitler valtasi ne, ja tällä tavoin Puola ”pakotti” Hitlerin aloittamaan sodan.
Muilta osin haastattelussa käsiteltiin esimerkiksi vankienvaihtoa. Putin antoi ymmärtää, että olisi valmis vaihtamaan Yhdysvaltojen kanssa Venäjän vangitseman The Wall Street Journalin toimittajan Evan Gershkovichin Saksassa tšetšeenitaistelijan surmanneeseen FSB:n palkkamurhaaja Vadim Krasikoviin. Putin nimitti Gerschkovichia vakoojaksi ja palkkamurhaajaa patriootiksi. Krasikov tosin istuu tuomiotaan rikoksensa tapahtumapaikassa Saksassa, ei Yhdysvalloissa.
Entinen oligarkki ja vankilatuomionsa jälkeen Venäjältä lähtenyt Putinin vastustaja Mihail Hodorkovski totesi kahden tunnin keskustelutallenteesta kokonaisuutena, että samalla kun Putin inhoaa länttä, on hänen mahdotonta elää ilman sitä. Myös Tucker Carlsonin kutsuminen ohjelmantekoon on osa sitä, että Putin janoaa länneltä huomiota. Lännen huomiota tarvitaan, jotta Putin voi varmistaa vallassa pysymisensä mahdollisimman pitkään, sillä lukuisat venäläiset pitävät meidänkin näkemästämme propagandasta huolimatta länttä edelleen merkittävänä roolimallina. He katsovat Hollywoodin elokuvia ja syövät suomalaisia elintarvikkeita, Hodorkovski kirjoittaa The Telegraph-lehdessä.
Hodorkovskin mukaan näitä ihmisiä tarvitaan, että Putin voi säilyttää riittävän suosion myös Venäjällä. Presidentille on kivuliasta, että länsi käänsi hänelle selkänsä, mutta umpiamerikkalainen Tucker Carlson kylässä on Putinin pelikirjassa osoitus siitä, että lännessäkin Putinia vielä kuunnellaan. Tämän vuoksi Hodorkovski ehdottaa, että länsi hyötyy tilanteesta parhaiten sillä, että ei Putinin maaliskuussa edessä olevan uudelleenvalinnan jälkeen enää tunnusta Putinia Venäjän lailliseksi presidentiksi.
LUE MYÖS: Vladimir Putin yllätti ja vaati pahamaineisen ”Berliinin aave” -salamurhaajan vapauttamista