Maata lähestynyt asteroidihavainto osoittautui punaiseksi Teslaksi. Asiasta kertoo teknologiajulkaisu The Register, jonka mukaan asteroidiepäily julkaistiin avaruuden pienkappaleita monitoroivan Minor Planet Centerin Electronic Circular -uutiskirjeessä 2. tammikuuta.
Minor Planet Center (MPC) ei ole mikään kiikariharrastelijoiden ryhmä. MPC:tä rahoittaa NASA:n Near-Earth Object Observation -ohjelma, ja se kuvailee itseään ”ainoaksi maailmanlaajuiseksi paikaksi, jossa vastaanotetaan ja jaetaan pienplaneettojen, komeettojen ja suuria planeettoja kiertävien ulompien, epäsäännöllisten kappaleiden sijaintimittauksia.” MPC vastaa oman ilmoituksensa mukaan kaikkien näiden kohteiden tunnistamisesta, nimeämisestä ja kiertoratojen laskemisesta. Tämä pienplaneettakeskus toimii Smithsonian-instituutin avaruustieteiden tutkimuslaitoiksessa ja Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin alaisuudessa.
Brittilehti The Independent kertaa MPC:n julkaisemaa havaintoa, että “asteroidikappale” 2018 CN41 vaikutti kulkevan läheltä maata. Maininta 2018 CN41:sta oikaistiin heti seuraavana päivänä Electronic Circular -uutiskirjeessä. Siinä ilmoitettiin havainnon ilmoittamisaika ja havaintojen tekotapa, jossa oli yhdistelty useampia havaintotapoja, joiden kautta oli laskettu kappaleen lentorata.
– Seuraavana päivänä osoitettiin, että kappaleen rata on yhteneväinen keinotekoisen kappaleen, 2018-017A:n eli Falcon Heavy Upper Stage Tesla Roadsterin, kanssa. Nimitys 2018 CN41 poistetaan ja se merkitään pois jätetyksi, korjausjulkaisussa luki.
Elon Musk lähetti aiemmin itse työmatkoihin käyttämänsä kirsikanpunaisen Tesla Roadsterin Falcon Heavy -raketin sen ensilennon kyydissä avaruuteen talvella 2018. Tesla Roadsterissa istuu astronauttiasuun puettu nukke – tai ainakin istui, sillä tästä ”keinotekoisesta kappaleesta” ei lähettämisen jälkeen tiedetä olevan juurikaan järin tarkkoja havaintoja.
Sikäli tämä virhehavaintokin voi olla merkityksellinen: Teslan ei ole ollut tarkoitus tulla lähelle maata. Australiassa sijaitsevan Warrumbunglen observatorion kiertoratalaskelmien mukaan edes vuodelle 2073 ennakoitu lähin kohtaaminen ei olisi mahdollinen.
Itse asiassa koko virityksen ei uskottu selviävän avaruudessa vuottakaan. Live Science -julkaisu arvioi laukaisun aikoihin, että avaruussäteily tekee Teslan muoviosista selvää alle vuodessa. Mutta jotain kaukana kiertoradalla kuitenkin vaikuttaa kulkevan.
Asteroidien hutitunnistuksia sattuu ajoittain. Myös Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-avaruusalus on aiemmin tunnistettu virheellisesti asteroidiksi, samoin kuin Nasan taustasäteilyä mittaava WMAP-tutkimussatelliitti. Väärät tunnistukset johtuvat The Registerin mukaan siitä, että yhtä yhtenäistä ja luotettavaa keinotekoisten avaruuskappaleiden luettelointilähdettä ei ole. Tähtienvälisen automatkustajan asteroidiksi nimennyt ja virheensä korjannut Minor Planet Center kuvaili virhettä ”valitettavaksi” ja varoitti, että virhehavainnot saattavat vain lisääntyä, kun syvälle avaruushankkeiden määrä kasvaa.
![](https://www.verkkouutiset.fi/wp-content/uploads/2025/01/spaceman2.webp)