Esimerkiksi keliolosuhteet voivat häiritä auton ajoa avustavia järjestelmiä. Työmatkaliikennettä Helsingissä 2024. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Auto voi jarruttaa itsestään kesken ajon, vastuu on silti kuljettajalla

Traficomille on ilmoitettu älykkäiden järjestelmien toimintahäiriöistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusissa autoissa on yhä enemmän ajoa avustavia järjestelmiä, mutta vastuu ajamisesta on aina kuljettajalla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on saanut viime kuukausina ilmoituksia yllättävistä tilanteista, joissa ajoneuvojen järjestelmät ovat toimineet odottamattomasti – esimerkiksi auto on alkanut yllättäen hidastaa nopeutta kesken ajon.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Teknologia kehittyy, mutta kuljettaja on edelleen täysin vastuussa ajamisesta. Järjestelmät voivat reagoida odottamattomasti, jos esimerkiksi navigoinnin paikkatietoon tulee häiriöitä tai olosuhteet ovat haastavat, muistuttaa Traficomin tarkastaja Lassi Varis tiedotteessa.

Traficomille on tullut ilmoituksia niin älykkäiden nopeusavustimien, automaattisten hätäjarrutusjärjestelmien kuin kaistallapitoavustimien toimintahäiriöistä.

Esimerkiksi älykkäät nopeusavustimet voivat hyödyntää navigoinnin paikkatietoa nopeusrajoitusten tunnistamisessa. Paikkatietoon voi kuitenkin tulla häiriöitä, jotka vaikuttavat järjestelmän toimintaan ja voivat saada auton alentamaan nopeutta itsestään.

Vastaavia tilanteita on raportoitu myös muissa maissa. Traficom seuraa ja osallistuu EU:n järjestelmien kautta tapahtuvaan jäsenmaiden väliseen tiedonvaihtoon.

Mahdollisia ovat myös vikatilanteet, joiden seurauksena ajoneuvon avustinjärjestelmä lakkaa yllättäen toimimasta. Ajoneuvon tulee ilmoittaa toimimattomasta järjestelmästä kuljettajalle. Näissä tilanteissa kuljettajan tulee huomioida vikatilanteen aiheuttama este ajoneuvon turvalliselle käytölle.

Ajoa avustavat järjestelmät luokitellaan kuuteen tasoon (0–5). Suomessa käytössä olevat järjestelmät ovat korkeintaan tasoa 2, mikä tarkoittaa, että auto voi tukea kuljettajaa esimerkiksi ohjauksessa ja nopeuden säädössä, mutta kuljettaja on aina vastuussa ajamisesta.

– Tällä hetkellä Suomessa ei ole liikenteessä autoja, jotka voisivat ajaa itsenäisesti ilman kuljettajan valvontaa. Vaikka teknologia kehittyy nopeasti, kuljettajan täytyy pysyä tilanteen tasalla ja olla valmis toimimaan.

Traficom muistuttaa, että autojen maahantuojien ja jälleenmyyjien tulisi tarjota kuluttajille selkeä ja realistinen kuva ajoneuvojen avustinjärjestelmistä.

– Markkinoinnissa korostetaan usein uusia teknologisia ominaisuuksia, mutta järjestelmien toimintarajoitteet ja kuljettajan vastuu eivät aina saa yhtä paljon huomiota. Autoilijoiden on tärkeää ymmärtää mitä järjestelmät tekevät ja mitä ne eivät tee, Varis kertoo.

Traficom kehottaa sekä autoilijoita että jälleenmyyjiä varmistamaan, että järjestelmien toimintaperiaatteet ja rajoitukset ovat hyvin ymmärrettyjä.

Ajoa avustavat järjestelmät parantavat turvallisuutta, mutta ne eivät poista kuljettajan vastuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS