Avaruudessa valmistettu olut saattaa maistua paremmalle kuin maassa valmistettu. Tämä johtuu oluen käymisprosessista mikrogravitaatiossa eli lyhytaikaisessa painottomuudessa. Aiheesta kertoo Popular Science.
Mikrogravitaatio voi Floridan yliopiston tutkijoiden mukaan nopeuttaa oluen käymisprosessia ja parantaa oluen laatua. Olutta ei ole toistaiseksi pantu avaruudessa, vaan tutkija Pedro Fernandez Mendozan johtama tiimi on tutkinut painovoimattomuuden vaikutusta pienen mikrogravitaatiosimulaattorin avulla.
Tutkijoiden hypoteesi oli, ettei mikrogravitaatio vaikuttaisi käymisprosessiin haitallisesti, mutta tutkijoiden hypoteesi osoittautui vääräksi. Tutkijat havaitsivat painottomuuden sen sijaan nopeuttavan käymistä.
Lisäksi mikrogravitaatiossa hiiva vaikuttaisi tutkijoiden mukaan mahdollistavan jopa korkealaatuisemman lopputuloksen kuin käyminen maapallon painovoiman piirissä.
Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, tutkijat uskovat, että painottomuudessa valmistetun oluen estereiden pitoisuus on alhaisempi. Pitoisuudet olivat painottomassa tilassa käyneissä oluissa moninkertaisesti matalampia.
Esterit ovat oluen makuun vaikuttavia yhdisteitä. Niiden pienempi pitoisuus voi tutkijoiden mukaan johtaa puhtaampaan ja vähemmän hedelmäiseen makuun. Moni oluen juoja pitää hedelmäistä, usein banaanimaista makua ei-toivottuna.
– Mikrogravitaatio aiheuttaa siis lopullisessa tuotteessa ominaisuuksia, jota voidaan pitää korkealaatuisempana matalamman esterimäärän ansiosta, tutkimuksessa tiivistetään.
Tutkijat arvelevat, että mikrogravitaatiota voitaisiinkin tulevaisuudessa hyödyntää oluen valmistusprosessissa korkeampilaatuisten oluiden luomiseksi.