Työntekijöiden yhdistyksille ehdotetaan lakisääteistä velvollisuutta huolehtia, ettei työtaistelulla vakavasti vaaranneta esimerkiksi henkeä, terveyttä, työnantajan omaisuutta tai ympäristöä.
Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntokierros jatkuu tammikuun alkuun asti. Lakihankkeen taustalla on eduskunnan lausuma vuodelta 2022, jolloin se sääti määräaikaisen lain välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana.
Esitys on kerännyt arvostelua sekä yrittäjiltä että ammattiyhdistysliikkeeltä. SAK, Akava ja STTK ilmoittavat olevansa tyytymättömiä lainvalmisteluun ja jättäneensä ministeriön työryhmän loppumietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.
– SAK, Akava ja STTK katsovat, että kyse on taas uudesta työtaisteluoikeuteen kohdistuvasta ylimääräisestä, epätasapainoisesta ja kiireellä toteutetusta lisärajoituksesta. Suojelutyötä koskeva sääntely voi johtaa yhdessä aikaisempien hankkeiden kanssa työtaisteluoikeuden merkittävään kaventumiseen – joissain tilanteissa jopa estymiseen, järjestöjen tiedotteessa todetaan.
Keskusjärjestöt huomauttavat, että Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa suojelutyötä koskevat järjestelyt perustuvat keskeisesti työmarkkinaosapuolten välisiin sopimuksiin eivätkä lainsäädäntöön. Suomessakin suojelutyön järjestelyt ovat perustuneet työmarkkinaosapuolten vakiintuneisiin menettelyihin siitä, miten lakon aikainen suojelutyö järjestetään. Suomen katsotaan tämän vuoksi eriytyvän yhä kauemmas pohjoismaisesta mallista.
Arvostelua on tullut myös työnantajapuolelta. Suomen Yrittäjien mukaan työryhmän esittämä malli ei turvaa riittävästi suojelutyötä. Vaihtoehtona asia voitaisiin toteuttaa yksinkertaisemmin hätätyötä koskevan sääntelyn avulla.
– Suojelutyöstä säätäminen on tärkeää, sillä työtaisteluoikeuden käyttö ei saisi vaarantaa ihmisten henkeä, terveyttä tai muitakaan yksityisten tai yhteiskunnan kannalta tärkeitä oikeushyviä, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.
Työryhmän mietinnön mukaan ammattiliitoille säädettäisiin laissa tarkemmin määriteltyjä oikeushyviä koskeva huolehtimisvelvollisuus. Sen mukaan ammattiliiton olisi joko työtaistelun rajaamisella tai suojelutyöllä huolehdittava siitä, etteivät oikeushyvät vaarannu. Huolehtimisvelvollisuuden vastainen työtaistelu voitaisiin kieltää.
– Vaikka työtaisteluoikeuden on katsottu olevan perusoikeus, se ei ole rajoittamaton. Myös ihmisten henki ja terveys, puhdas ympäristö sekä omaisuus ovat perusoikeuksia, Mäkelä toteaa.