Verkkouutiset

UPM:n mukaan liiketoimintakohtaiset sopimukset ovat yhtiölle olennaisia. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ay-johtaja syyttää: UPM:n toiminta ”vainoharhaista”

Metsäyhtiö on ilmoittanut, ettei se keskustele liiketoimintakohtaisista kysymyksistä kilpailijoiden läsnäollessa. 
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen syyttää metsäyhtiö UPM:ää ”vainoharhaisuudesta”.

Malinen kommentoi viestintäpalvelu Twitterissä SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukorannan päivitystä neuvottelutilanteesta. Teollisuusliitto kertoi aiemmin tällä viikolla asettavansa metsäyhtiön saartoon.

Taustalla on kiista työehtosopimuksesta. UPM on ilmoittanut tavoittelevansa viittä liiketoimintakohtaista sopimusta, mutta Paperiliitto vaatii vain yhtä yrityskohtaista ratkaisua. Teollisuusliitto liittyi saartajiin tuenosoituksena Paperiliitolle.

Perjantaina iltapäivällä UPM ilmoitti, ettei se lähde keskustelemaan Paperiliiton kanssa selluliiketoiminnasta.

– Onhan tämä kiinnostava. Meillä muiden metsäyhtiöiden osalta aina neuvottelukunta, kuten nytkin, käy sopimukset läpi. Siellä edustus eri yhtiöistä. UPM vainoharhaisuus vaikuttaa kotikutoiselta ideologialta, Malinen sanoo Twitterissä.

– UPM:n mielestä työnantajan pitäisi saada valita myös palkansaajien neuvottelijat? Tämä UPM:n haluttomuus sopia on surullista, SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta puolestaan kommentoi.

UPM pyörsi päätöstään myöhemmin perjantaina ja kertoi, että neuvotteluja selluliiketoiminnan järjestetämisestä käydään ensi viikolla. Yhtiö kuitenkin ilmoitti, ettei se kuitenkaan käsittele luottamuksellisia liiketoimintakohtaisia kysymyksiä kilpailijoiden läsnäollessa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kertoo pitävänsä asetelmaa kummallisena.

– Teollisuusliitto tukilakkoilee Paperiliiton puolesta, joka ei halua tehdä UPM:n kanssa samanlaisia liiketoimintakohtaisia sopimuksia, kuten Teollisuusliitto itse juuri teki. Tämä naurattaisi, jos ay-herrat eivät tuhoaisi työpaikkoja ja hyvinvointia, Romakkaniemi ihmettelee.

– Kuinka hyvin toimialakohtaiseen sopimiseen ja compliance-asioihin sopii se, että kilpailijayhtiöiden edustajat ovat neuvotteluissa mukana? Mitä lisäarvoa, muuta kuin vanhan mallin, jossa kaikilla sama sopimus + inflaatiokorotus päälle?!, UPM:n liiketoimintajohtaja Mika Kekki puolestaan kysyy.

Paperiliiton hallitus päätti perjantaina jatkaa viisi viikkoa kestänyttä lakkoa UPM:n paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattaneissa tehtaissa 12. maaliskuuta kello 6 saakka, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)