Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Ben Zyskowicz: Todellisen päätöksen luopua miinoista tekivät 2004 SDP ja keskusta

Kokoomus ei ollut mukana päätöksen tehneessä punamultahallituksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Päätöksen Ottawan sopimukseen liittymisestä tekivät sosialidemokraatit ja keskusta, muistuttaa kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz Verkkouutisten BenTV:ssä.

[Petteri] Orpon hallitus teki Zyskowiczin mielestä kuluvalla viikolla erinomaisen päätöksen jalkaväkimiinojen palauttamisesta. Hän muistuttaa, että Suomelle miinat ovat puolustuksen kannalta tärkeä ase, jota myös käytettäisiin vastuullisesti.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Julkisuudessa on kuitenkin esitetty kriittisiä äänenpainoja siitä, kuka Suomen Ottawan sopimukseen vei. Muun muassa perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini totesi Ylen Jälkiviisaat-ohjelmassa, että kokoomus on kääntänyt takkinsa asiassa.

Tällaista väitettä Zyskowicz ei niele.

– Kuule Timo, kuten hyvin tiedät, todellinen päätös jalkaväkimiinoista luopumisesta […] tehtiin jo vuonna 2004 sellaisessa hallituksessa, jossa kokoomus ei ollut mukana, mutta kepu ja demarit olivat.

Tuolloin vallassa oli Matti Vanhasen 1. hallitus, jossa mukana olivat keskustan ja sosialidemokraattien lisäksi RKP.

Zyskowicz myöntää, että lopullisessa äänestyksessä vuonna 2011 kokoomus asettautui äänestämään sopimuksen puolesta. Tässä vaiheessa vaihtoehtoja ei käytännössä kuitenkaan enää ollut.

Kokoomuskonkari lainaakin kommenttiaan vuodelta 2004, ajalta ennen miinapäätöksen tekemistä.

– Kuten on todettu, suomalaisiin miinoihin astuu korkeintaan vihollisen sotilas, ja kun me niitä turvallisuutemme ja puolustuksemme kannalta tarvitsemme, niin niistä ei pidä mennä luopumaan, Zyskowicz siteeraa itseään yli 20 vuoden takaa.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy siihen, ketkä ovat nyt miinojen palauttamisen takana. Hallituksen päätöstä puoltaa hallituksen lisäksi oppositiopuolue keskusta. Sosialidemokraateista ei ole täyttä varmuutta, mutta hekin vaikuttavat puoltavan päätöstä.

Sen sijaan poliittisen kentän vasemmassa laidassa päätöstä ei kannateta.

– Suomen politiikan vasemmistolaisimmat puolueet, vasemmistoliitto ja vihreät, näyttävät olevan vastaan, kokoomusedustaja sanoo.

Zyskowicz sanoo korostavansa näiden kahden olevan Suomen vasemmistolaisimmat puolueet, sillä ne ovat asettautumassa vastahankaan myös rajaturvallisuuslain jatkamisessa.

Lopuksi kokoomuskonkari vastaa politiikan tutkijoiden, toimittajien ja poliitikkojen kysymykseen: Miksi vasemmistoliitosta ja vihreistä puhutaan aina yhdessä?

– Koska vihreät ovat vasemmistopuolue, usein demareista jopa vasemmalla, hän päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS