Yhdenvertaisuuslain uudistus on ollut työn alla yli viisi vuotta. Lakiesitys on menossa eduskuntaan syksyllä.
Uusi yhdenvertaisuuslaki parantaa syrjintäsuojaa muun muassa seksuaalivähemmistöille, ikäsyrjintää kokeneille, terveydentilansa takia syrjityille ja vammaisille. Työelämä jää kuitenkin uuden yhdenvertaisuusvaltuutetun valvontatehtävän ulkopuolelle.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää uudistusta erittäin tervetulleena. Lakiesityksessä on kuitenkin ontuva kohta – uudella yhdenvertaisuusvaltuutetulla olisi hyvin pienet mahdollisuudet puuttua syrjintään työelämässä.
Vähemmistövaltuutetulla ei ole nykyisen lainsäädännön mukaan oikeutta ottaa kantaa tai auttaa syrjintätapauksissa työelämässä. Tämä tehtävä kuuluu aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueille.
Sen sijaan valtuutetun tehtävään kuuluu yhdenvertaisuuden edistäminen työelämässä, eli hän voi yleisellä tasolla keskustella etnisestä syrjinnästä työelämässä. Tämä lakikirjaus on vähemmistövaltuutetun mukaan erittäin ongelmallinen ja harvan tiedossa. Valtuutetulle tulee jatkuvasti yhteydenottoja työelämään liittyen.
– Olimme toivoneet muutosta tähän tilanteeseen lakiuudistuksen myötä, mutta nyt näyttää siltä, että emme jatkossakaan saa puuttua syrjintään työelämässä. Tämä on erittäin ongelmallista ja heikentää huomattavasti mahdollisuuksiamme vaikuttaa, sekä myös yksilöiden mahdollisuutta saada apua. Emme voi puuttua esimerkiksi tilanteeseen jossa linja-autonkuljettaja ei saa käyttää turbaania, Biaudet toteaa.
Uusi yhdenvertaisuuslaki kieltäisi valtuutettua ottamasta kantaa yksittäisen työnantajan toimintaan. Sekä nykyinen että uusi yhdenvertaisuuslaki on herättänyt kirjauksen takia myös huomiota muualla Euroopassa koska työelämän jättämistä valtuutetun mandaatin ulkopuolelle on hyvin harvinaista.
– Emme halua viedä työsuojelulta yhtään tehtävää. Päinvastoin toivomme heidän tehostavan yhdenvertaisuusvalvontansa. Tämän lisäksi valtuutetun kaltainen pehmeiden keinojen ja matalan kynnyksen mekanismi olisi erittäin tervetullut lisätyökalu. Suomessa tapahtuu paljon syrjintää työelämässä johon ei tällä hetkellä puututa. Onko meillä todellakin varaa menettää hyviä työntekijöitä syrjinnälle?