Britannian UKHSA-kansanterveyslaitoksen johtaja Jenny Harries uskoo influenssaviruksen olevan seuraavan pandemian todennäköisin aiheuttaja.
– Lintuinfluenssan kaltaiset asiat ovat tällä hetkellä tarkassa seurannassa, Harries sanoo Telegraph-lehdelle.
Huomiota ei pitäisi hänen mukaansa kohdistaa vain yhteen taudinaiheuttajaan. Kansanterveyden kannalta merkittävinä riskeinä ovat muun muassa ylipaino ja antibioottiresistenssi.
Jenny Harries uskoo eri maiden terveysviranomaisten oppineen paljon viime vuosien aikana. Britanniassa tuskin turvauduttaisiin täysin samaan strategiaan kuin vuonna 2022 koronaviruksen kanssa.
Harries pitää todennäköisempänä, että tartuntatoimissa otettaisiin mallia Ruotsista. Britanniassa tiukat rajoitukset perustuivat lakiin, mutta Ruotsissa pääosin vapaaehtoisuuteen. Sosiaalisten kontaktien arvioitiin vähentyneen molemmissa maissa suunnilleen samalle tasolle.
– Näimme omikronin ja muidenkin pandemia-aaltojen kohdalla ja jopa nyt, että ihmiset ovat hyviä seuraamaan ajankohtaisia tietoja. He pystyvät tekemään asioita itsekin, Jenny Harries toteaa.
Terveysjohtaja pitää olennaisen tärkeänä, että viranomaiset puhuvat avoimesti tautitilanteesta ja pyrkivät ylläpitämään luottamusta kansalaisiin.
Häneltä kysytään Etelä-Korean toimintamallista, jossa varhaisella rajojen sulkemisella ja massatestauksella pystyttiin välttämään tiukat sulkutilat. Teho-osastojen rasitus pysyi kohtuullisella tasolla. Harriesin mukaan vertailuissa on oltava hyvin varovainen kulttuurierojen vuoksi.
– Etelä-Korean kokemus on erilainen. Yhteisöt, yksilöt ja eri hallitukset toimivat omista kokemuksistaan ja kulttuureistaan käsin, Harries pohtii.