Belgian Bryssel on Euroopan vakoilun pääkaupunki, kirjoittaa Dagens Nyheter. Kaupunki, missä sijaitsevat niin Naton kuin EU-komission päämajat, houkuttelee vakoojia niin Venäjän ja Kiinan kaltaisista totalitaristisista valtioista kuin liittolaismaistakin, asiantuntijat kertovat.
Pitkään puolueettoman Itävallan Wieniä pidettiin Euroopan vakoilupääkaupunkina, mutta nyt jopa Itävallan oma tiedustelu on myöntänyt Brysselin kiinnostavan tiedustelupalveluja enemmän. Vakoilu on nyt ”ohittanut kylmän sodan tason” Brysselissä, arvioi tiedustelututkimuksen professori Kenneth Lassoen Antwerpenin yliopistosta.
Kaupungissa on jopa ravintoloita joita virkamiesten ja diplomaattien suositellaan välttävän vakoilun suuren riskin vuoksi.
– Brysselissä on paljon ”hot spotteja”, jossa vakoojat liikkuvat ja pyrkivät salakuuntelemaan keskusteluja. He tunnistavat henkilöt ja voivat pyrkiä lähestymään valittua kohdetta, Lasoen kertoo.
Vaikka myös Yhdysvallat ja EU:n jättänyt Britannia vakoilevat eurooppalaisia liittolaisiaan, kohdistuu suuri huoli juuri Venäjän, Kiinan ja Iranin kaltaisiin toimijoihin. Venäjän tiedustelu on viime vuosina muuttunut entistä aggressiivisemmaksi, Lasoen toteaa, sillä maa joutuu turvautumaan uusiin keinoihin ja verkostoihin EU-maiden karkotettua satoja vakoojiksi epäiltyjä venäläisdiplomaatteja.
Kiinan vakoilua Lasoen kuvailee kömpelöksi.
– He eivät oikein ymmärrä länsimaista kulttuuria ja poliittista järjestelmää.
EU:n haaste on professorin mielestä oman ”CIA:n” eli keskustiedustelupalvelun puute, sillä esimerkiksi Brysselissä päävastuu vastavakoilusta on belgialaisilla. Dagens Nyheter toteaa presidentti Sauli Niinistön esittäneen samanlaista kritiikkiä EU:n siviili- ja puolustusvarautumista käsittelevässä raportissaan marraskuussa.