Saksan armeija on tehnyt harjoitusskenaarion todellisesta sodasta Venäjän kanssa siinä tapauksessa, että Venäjä kukistaa Ukrainan taistelukentällä. Asiasta kertoo Ukrinform viitaten saksalaislehti Bildiin. Kyseessä on Saksan puolustusministeriön laatima salainen asiakirja.
– Eskaloituminen Naton ja Venäjän välillä voi tapahtua jo helmikuussa. Tämä on harjoitusskenaario, joka kuvaa askel askeleelta, kuukausi kuukaudelta, kuinka Vladimir Putin toimii ja miten Nato puolustautuu. Bundeswehrin skenaarion mukaan eskaloituminen tapahtuu muutamassa viikossa. Vihollisuudet alkavat nopeasti, ja kymmenet tuhannet saksalaiset joukot ovat mukana.
Skenaarion mukaan Venäjä käynnistää uuden mobilisaatio, jossa helmikuussa 2024 otetaan 200 000 miestä lisää armeijaan. Keväällä Kreml käynnistää laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja läntisten kumppaneiden riittämättömän tuen takia Venäjä kukistaa Ukrainan asevoimat kesäkuuhun mennessä.
Lisäksi asiakirjan mukaan etnisistä syistä johtuvat yhteenotot alkavat Baltian maissa, kun Venäjä käynnistää laajamittaisen Zapad 2024 –sotaharjoituksen. Siihen osallistuu 50 000 sotilasta Venäjän länsiosassa ja Valko-Venäjän maaperällä. syyskuussa.
Lokakuussa Venäjä siirtää joukkoja ja keskipitkän kantaman ohjuksia Kaliningradiin hyökätäkseen Suwalkin käytävän alueelle, joka yhdistää Kaliningradin Valko-Venäjään Liettuan kautta.
Joulukuussa, heti Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen, Liettuassa puhkeaa rajakonflikti ja mellakointia samalla, kun Venäjä yrittää hyötyä Yhdysvaltojen poliittisen järjestelmän mahdollisesta halvaantumisesta.
Tammikuussa 2025 Puola ja Baltian maat kutsuvat koolle Naton neuvoston ja ilmoittavat Venäjän tulevasta uhasta. Venäjän odotetaan maaliskuussa lähettävän lisäjoukkoja Valko-Venäjälle ja kohti Baltian maiden rajoja.
Toukokuussa 2025 Nato päättää uskottavista pelotetoimista Venäjän hyökkäyksen estämiseksi Suwalkin käytävälle. X-päivänä Naton komentaja käskee sijoittaa 300 000 sotilasta, joista 30 000 saksalaisia, puolustusliiton itäosiin.
Bundeswehr huomautti Bildille, että ”erilaisten skenaarioiden tarkasteleminen, jopa erittäin epätodennäköisten, on osa sen sotilaallista rutiinia”.