Kiinalaisen Yi Peng 3 -rahtilaivan kuva ja tietoja Marinetraffic-palvelun sivuilla kuvattuna Helsingissä 19. marraskuuta 2024. LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN

C-Lion1-merikaapeli on korjattu

Cinian merikaapeliyhteys Suomen ja Saksan välillä on jälleen toiminnassa ja palautettu verkkoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vikatilanne havaittiin maanantaina 18. marraskuuta, ja korjaustyöt Ruotsin talousvyöhykkeellä, Öölannin itäpuolella saatiin valmiiksi torstaina.

Korjaus toteutui hieman ensiarviota nopeammin, vaikka erikoiskalustoa oli tuotava paikalle Itämeren ulkopuolelta. Heti vian havaitsemisen jälkeen Ranskassa ollut korjausalus Cable Vigilance hälytettiin valmistautumaan kaapelin korjaukseen ja operaatio käynnistyi nopeasti tarkkojen toimintamallien ansiosta.

– Osana liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamista tämän kaltaisiin poikkeustilanteisiin on tarkat ennalta suunnitellut ja harjoitellut prosessit sekä toimintamallit, joten korjaustoimet saatiin käyntiin nopeasti ja vika korjatuksi odotusarvoa hieman nopeammin. Korjaustoimenpiteitä nopeutti myös hyvin sujunut ja tehokas viranomaisyhteistyö, kertoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Katkos ei aiheuttanut merkittäviä häiriöitä Suomen yhteiskunnan tietoliikenteelle tai Cinian asiakkaille vaihtoehtoisten reittien ja nopean vian korjaamisen ansiosta.

– Tämä osoittaa, että Suomen tietoverkkojen varmennus on nykyisiin tarpeisiin hyvin rakennettu. Tulevaisuuden tarpeet kuitenkin kasvavat, joten uusien vaihtoehtoisten yhteyksien rakentaminen on kansallisesta näkökulmasta kriittistä, Knaapila lisää.

Tutkinta kaapelin katkeamisen syistä jatkuu

Kaapelikatkon syy ei ole vielä tiedossa. Cinia teki tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille 19. marraskuuta ja viranomaiset jatkavat tutkintaa.

Tutkintaan liittyen tiedotusvastuu on Keskusrikospoliisilla.

– Merikaapelit ovat erittäin toimintavarmoja, mutta nykypäivänä tietoliikenneyhteydet varmistetaan silti aina useiden vaihtoehtoisten reittien kautta. Merenalaisen kriittisen infran turvaamista on kehitettävä, ja kansainvälisiä sääntöjä tulee vahvistaa kiinnijäämisriskin kasvattamiseksi tahallisen haitan aiheuttamisessa, Knaapila toteaa.

Tulevaisuuden yhteyksiä ja tietojärjestelmiä suunnittelemassa

Cinia on yritys, jonka pääomistajana on Suomen valtio. Valtio on asettanut yhtiölle mission, omistajan kannalta strategisen intressin eli Suomen digiyhteyksien ja kyberturvallisuuden vahvistaminen kansainvälisiä tietoliikenneyhteyksiä monipuolistamalla sekä kehittämällä yhteiskunnalle kriittisiä tietojärjestelmiä.

Cinia on mukana suunnittelemassa ja kehittämässä pohjoista merikaapelijärjestelmää, joka luo Aasian ja Euroopan välille uuden reitin, jonka varrella Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa olisi.

14 000 kilometrin pituisen kaapelin on määrä kulkea arktisen alueen läpi luoden kokonaan uuden tietoliikenneyhteyden Aasian, Pohjois-Amerikan ja Euroopan välille.

Cinia on mukana kansainvälisessä konsortiossa, joka valmistelee kaapelin rakentamista. Valmistuessaan kaapeli täydentää ja varmentaa nykyisiä tietoliikenneyhteyksiä ja luo jälleen uuden reitin Suomesta maailmalle.

C-Lion1 on Cinian omistama Suomen ja Saksan välillä kulkeva tietoliikenteen merikaapeli, jonka pituus on 1173 kilometriä. Merikaapeli otettiin käyttöön vuonna 2016 ja se yhdistää Keski-Euroopan tietoliikenneverkot Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)