Uudenmaan prikaatin ja Yhdysvaltain merijalkaväen osaston yhteinen koulutus Syndalenin harjoitusalueella Hangossa marraskuussa 2023./ LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

DCA-sopimus on hyväksytty – vasemmistoliiton Anna Kontula esitti yhä hylkäämistä

DCA-sopimuksen myötä Suomi esimerkiksi avaa Yhdysvaltojen käyttöön viisitoista sotilasaluetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen eduskunta on maanantaina hyväksynyt Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustusyhteistyötä koskevan DCA-sopimuksen.

Sopimuksessa muun muassa määrätään Yhdysvaltojen pääsystä Suomen alueelle sekä ennalta sovittujen tilojen ja alueiden käytöstä. Sopimuksessa sovitaan myös esimerkiksi yhdysvaltalaisjoukkojen oikeudellisesta asemasta Suomessa.

DCA-sopimuksen myötä Suomi esimerkiksi avaa Yhdysvaltojen käyttöön viisitoista sotilasaluetta. Näitä ovat esimerkiksi lentotukikohdat Rovaniemellä, Rissalassa, Pirkkalassa ja Tikkakoskella, laivastotukikohta Upinniemessä sekä varuskunta-alueet Kirkkonummella ja Vekarajärvellä.

Kesäkuun lopulla ulkoasiainvaliokunta hyväksyi sopimuksen ja katsoi, että se perustuu Suomen suvereniteetin, lainsäädännön ja kansainvälisen oikeuden mukaisten velvoitteiden kunnioittamiseen.

Valiokunta katsoi, että sopimus perustuu Suomen suvereniteetin, lainsäädännön ja kansainvälisoikeudellisten velvoitteiden kunnioittamiseen. Lainsäädännön kunnioittamisvelvoite koskee myös ydinräjähteiden maahantuontia ja kauttakulkua, joka on Suomen lainsäädännön mukaan kielletty.

Eduskunnan täysistunnossa maanantaina ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) kiitteli, että ydinaseet ovat jatkossakin kansallisessa päätöksenteossa, eivät Naton Euroopan-komentajan päätösvallassa. Sopimuksesta oli valiokunnassa tehty yksimielinen mietintö.

Tästä huolimatta vasemmistoliiton Minja Koskela esitti lausumaa, että eduskunta edellyttäisi, että ydinräjähteet kieltävä ydinenergialaki pidetään voimassa eikä Suomen alueen kautta kuljeteta ydinaseita. Koskela ehdotti ponsia myös siitä, että Suomi hyödyntää oikeuttaan perua luopumisensa tuomiovallan käytöstä yhdysvaltalaisia sotilaita kohtaan ja siitä, että valtioneuvosto seuraa ja raportoi eduskunnalle säännöllisesti siitä, onko lainsäädäntöämme tarpeen tarkistaa, että eduskunnan tiedonsaantioikeudet toteutuvat. Koskelan ehdotukset eivät saaneet äänestyksissä tukea.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo muistutti Suomen tiedonsaantioikeudesta huomauttamalla, että Yhdysvallat on jättänyt aiemmin kertomatta eurooppalaisille liittolaisilleen laittomista vankilennoista. Tuolloin vankilentoja tosin teki Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA.

Vasemmistoliiton Anna Kontula puhui ”vieraan valtion sotilaista” ja ehdotti koko DCA-sopimuksen hylkäämistä.

Eduskunta hyväksyi sopimukseen liittyvät lait alkuperäisen mietinnön mukaisena äänin 168-9, 169-9 ja 169–9.

Tarkennus klo 19.43: Artikkelista saattoi saada käsityksen, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei kannattanut DCA-sopimusta. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannatti DCA-sopimusta Anna Kontulaa lukuun ottamatta.

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)