Presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron Valkoisella talolla pressitilaisuuden jälkeen 24. helmikuuta. AFP / LEHTIKUVA / ROBERTO SCHMIDT

Donald Trump: Auttaisiko Ranska Yhdysvaltoja?

Naton 5. artikla on liittouman 76-vuotisessa historiassa otettu käyttöön kerran.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Donald Trump kyseenalaisti torstaina, tulisivatko Nato-liittolaiset Yhdysvaltojen avuksi, mikäli sitä vastaan hyökättäisiin Yhdysvaltojen maaperällä.

Trump sanoi kommenttinsa sen jälkeen, kun oli jälleen kerran heittänyt ilmoille, ettei Yhdysvallat välttämättä auta niitä Nato-maita, jotka eivät käytä sotilaallisiin menoihinsa tarpeeksi rahaa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Toimittaja kysyi presidentiltä, aikooko tämä vahvistaa Yhdysvaltain linjaukseksi, ettei USA puolusta jäsenmaita, jotka eivät yllä puolustusmenotavoitteeseen.

– No, minusta se on maalaisjärkeä, eikö niin? Trump vastasi.

– Elleivät he maksa, en aio puolustaa heitä. Ei, en aio. Sain hiillostusta, kun sanoin näin. Sanottiin, että ”hän rikkoo Naton periaatteita vastaan”, Trump jatkoi.

Trumpin mukaan hänen suurin ongelmansa Naton kanssa – vaikka ”he ovatkin ystäviäni” – on se, että jos Yhdysvallat joutuisi ongelmiin ja soittaisi muille, Trumpin mielestä apua ei ehkä tulisikaan.

– Meillä on ongelma, Ranska – ja pari muuta, joita en mainitse. Uskotko, että he tulisivat ja suojelisivat meitä? Heidän kuuluisi. En ole niin varma siitä, Trump sanoi.

Kyse ei ole kuitenkaan hypoteettisesta tilanteesta, sillä liittouma on tullut USA:n tueksi, ABC-kanava muistuttaa. Naton 5. artiklaan, jonka mukaan hyökkäys yhtä Nato-maata vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan, on turvauduttu liittouman 76-vuotisessa historiassa kerran Yhdysvaltojen 9/11-terrori-iskun jälkeen vuonna 2001.

Al-Qaida-terroristijärjestö tappoi Yhdysvaltojen maaperällä lähes 3000 ihmistä. Seurasi yhteinen sota terrorismia vastaan. Suurin osa siinä menehtyneistä sotilaista oli amerikkalaisia, mutta myös liittouman maiden sotilaita kuoli selvästi yli tuhat. Operaatio Afganistanissa kesti 20 vuotta.

Rahan ja tuen sitominen yhteen ei ole Donald Trumpille uutta, sillä hän on aiemminkin sanonut usein, että Naton jäsenmaiden tulee täyttää puolustusmenotavoitteet, mikäli ne haluavat Yhdysvalloilta apua tiukan paikan tullen.

Liittouman maat ovat sopineet käyttävänsä kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin. Vuonna 2024 Nato arvioi, että kahden prosentin rajaa eivät ylitä Belgia, Kanada, Kroatia, Italia, Luxemburg, Portugali, Slovenia ja Espanja. Forbesin mukaan Slovakia on juuri päässyt yli kahden prosentin.

Viime aikoina on puhuttu myös siitä, että tavoite pitäisi nostaa 3–3,5 prosenttiin. Trump on väläyttänyt jopa viittä prosenttia.

LUE MYÖS:
Iskuja rajan yli? Ex-tiedustelujohtajan mukaan Kreml aikoo koetella Naton turvatakuita

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS