Maanantaina toisen kautensa aloittaneen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Kiinan tullit voidaan kytkeä diiliin kiinalaisen sosiaalisen median alustan TikTokin omistusjärjestelyistä. Financial Timesin mukaan Trump mainitsi asiasta, kun hän allekirjoitti presidentin asetuksen pitää suosittu kiinalainen media-alusta toiminnassa Yhdysvalloissa 75 päivän ajan, jonka aikana sen on löydettävä yhdysvaltalainen omistaja.
Muutama tunti virkaanastujaistensa jälkeen Trump lykkäsi määräaikaa, jossa TikTokin kiinalaisen emoyhtiön ByteDancen oli myytävä osuutensa sovelluksesta, jottei sitä kielletä Yhdysvalloissa.
Trumpin mukaan Yhdysvalloilla ”pitäisi olla oikeus saada puolet TikTokista”, jos sovellus jatkaa toimintaansa tämän määräajan jälkeen, ja että hän voisi ”varmasti” asettaa tullit Kiinalle, jos se hylkää sopimuksen, mikä hänen mukaansa olisi ”vihamielinen teko”.
Trump väläytti, että tullit voivat olla jopa 100 prosenttia.
– Lopulta [Peking] hyväksyisi sen, koska asettaisimme tullit Kiinalle. En sano, että tekisin, mutta se olisi varmasti tehtävissä, Trump sanoi asetusta allekirjoittaessaan.
Kiinan tullien lykkääminen näyttäisi tarjoavan porkkanan neuvotteluille TikTok-sopimuksesta.
Trump puhui Kiinan johtajan Xi Jinpingin kanssa viime perjantaina ja sanoi ottaneensa TikTok-kysymyksen esille, vaikka Peking ei vahvistanut keskustelua.
TikTok poistui tilapäisesti käytöstä noin 170 miljoonalle yhdysvaltalaiselle käyttäjälle sunnuntaina keskiyöllä, mutta palvelu palasi toimintaan muutamia tunteja myöhemmin.
Presidentin asetuksen mukaan TikTokia jakavat ja isännöivät yritykset, joihin kuuluvat muun muassa Apple ja Google, eivät ole vastuussa lain rikkomisesta 75 päivän jatkoajan aikana. Lain mukaan palveluntarjoajia uhkaisi 5000 dollarin sakko käyttäjää kohti.
Monet yhdysvaltalaiset poliitikot ja turvallisuusviranomaiset uskovat, että Kiinan hallitus voisi hyödyntää TikTokia päästäkseen amerikkalaisten henkilökohtaisiin tietoihin, mikä voisi edesauttaa vakoilua, ja lisäksi käyttää sovelluksen algoritmia propagandan levittämiseen. TikTok on kiistänyt, että Kiinan hallituksella olisi valtaa sovellukseen.
Kiina oli yksi kolmesta maasta, joille Trump uhkasi heti virkakautensa ensimmäisenä päivänä asettaa tullit. Hän mainitsi myös voivansa määrätä Kanadalle ja Meksikolle 25 prosentin tullit helmikuun 1. päivästä alkaen.