Yhdysvallat asettaa 25 prosentin tullit ulkomaisten autojen tuonnille, presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona. Tullit astuvat voimaan 2. huhtikuuta.
– Tämä on vapautuspäivän alku Amerikassa. Jos rakennat autosi Yhdysvalloissa, tullia ei peritä, Trump totesi Valkoisessa talossa.
Kysyttäessä, voisivatko autonvalmistajat tehdä jotain tullien poistamiseksi, Trump vastasi:
– Tämä on pysyvä, 100-prosenttinen.
– Uskon suurimmaksi osaksi, että autot valmistetaan yhdessä paikassa, hän sanoi.
Yhdysvaltalainen virkamieslähde vahvisti Financial Timesille, että tullit koskevat auton osia sekä valmiita ajoneuvoja. Tullien alaisina olisivat esimerkiksi moottorit, vaihteistot, voimansiirron osat ja sähkökomponentit.
Virkamieslähde lisäsi, että 25 prosentin maksua sovelletaan muiden tullien lisäksi.
Valkoinen talo vetosi tullien soveltamisessa vuoden 1962 kansalliseen turvallisuuslakiin perustellen, että maan autoteollisuus on tärkeä kansalliselle turvallisuudelle, ja että liiallinen tuonti on heikentänyt Amerikan kotimaista teollista perustaa ja toimitusketjuja.
Autonvalmistajat ovat lobanneet voimakkaasti tulleja vastaan argumentoiden, että ne aiheuttaisivat mullistuksia toimitusketjuille ja nostaisivat yhdysvaltalaisten kuluttajien hintoja.
Aasian autonvalmistajien odotetaan olevan yksi eniten tulleista kärsivistä. Japanilaisten ja eteläkorealaisten autonvalmistajien osakkeet laskivat laajasti Aasian pörsseissä kaupankäynnin alkaessa torstaina.
Sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kommentoi tulleja tuoreeltaan. Hänen mukaansa autotulleilla on huomattava vaikutus myös Teslaan.
– Tärkeää on huomata, että Tesla ei ole vahingoittumaton. Tullien vaikutus Teslaan on edelleen merkittävä, Musk kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Bernsteinin analyytikko Daniel Roeskan muistutti FT:lle, että lähes puolet Yhdysvalloissa myydyistä ajoneuvoista on tuontitavaraa, ja Yhdysvalloissa kootut autot sisältävät lähes 60 prosenttia ulkomailta hankittuja osia.
– 25 prosentin tulli autojen tuontiin, joka kestää kauemmin kuin neljästä kuuteen viikkoa, todennäköisesti jäähdyttäisi koko sektoria, koska alkuperäisten laitteiden valmistajien on kamppailtava tehdäkseen tulosta, hän sanoi.
Autoalan tutkimusyhtiö Edmundsin johtaja Jessica Caldwell arvoi FT:lle, että ajoneuvojen hinnat todennäköisesti nousevat, kun autonvalmistajat siirtävät ylimääräisiä kustannuksia kuluttajille.
Yhdysvallat tuo eniten autoja Meksikosta, josta tuotiin vuonna 2024 noin 2,77 miljoonaa ajoneuvoa. Tullit voivat olla tuhoisa isku Meksikon taloudelle, jossa miljoona ihmistä työskentelee suoraan autoteollisuudessa, jonka osuus bruttokansantuotteesta on noin 4 prosenttia.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan EU on pettynyt päätökseen.
– Arvioimme nyt tätä ilmoitusta yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa, joita Yhdysvallat suunnittelee lähipäivinä. EU jatkaa neuvotteluratkaisujen etsimistä turvaten samalla taloudellisia etujaan.
Trumpin odotetaan ilmoittavan lisätulleista 2. huhtikuuta.
Saksasta autotullit saivat tuoreeltaan kovaa kritiikkiä ja vaatimuksia neuvotteluiden jatkamisesta. Saksan autoteollisuuden liiton (VDA) puheenjohtaja Hildegard Müller vaati Yhdysvaltojen ja EU:n välittömiä neuvotteluja kahdenvälisestä sopimuksesta. Der Spiegelin mukaan Müller nostaisi neuvotteluissa esiin myös sääntelyn, standardit ja sertifioinnin, jotka toisivat etuja Atlantin molemmin puolin.
The Market -sivuston mukaan autotullit osuisivat aasialaisten valmistajien lisäksi rankimmin muun muassa Porscheen ja Ferrariin, joiden tuotannosta Yhdysvaltoihin viedään 20-25 prosenttia. Myös BMW, Mercedes-Benz ja Volkswagen olisivat merkittäviä kärsijöitä: niiden tuotannosta noin 5-10 prosenttia viedään USA:han.
Pankkikonserni Barclays on arvioinut, että 25 prosentin tuontitulli voisi laskea autonvalmistaja Porschen liikevoittoa jopa 16 prosenttia tänä vuonna.