Kontteja Oaklandin satamassa Kaliforniassa Yhdysvalloissa huhtikuussa 2025. AFP / LEHTIKUVA / JUSTIN SULLIVAN

USA:lta uusi linjaus teknologiatulleista

Yhdysvallat on ilmoittanut, että muun muassa älypuhelimet jätetään tullien ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että teknologiatuotteiden tullivapaus tulee olemaan vain väliaikaista, ja Kiinasta Yhdysvaltoihin tuoduille älypuhelimille ja muulle kulutuselektroniikalle tullaan asettamaan tulleja. Asiasta uutisoi muun muassa Financial Times.

– Kukaan ei pääse irti epäreilusta kauppataseesta ja tulliesteistä, joita muut maat ovat käyttäneet meitä vastaan, etenkään Kiina, joka kohtelee meitä ylivoimaisesti pahimmin, Trump kirjoitti Truth Social -alustalleen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tullit olisivat takaisku suurille teknologiayrityksille, kuten Applelle, Nvidialle ja Microsoftille.

Trump ilmoitti perjantaina, että älypuhelimet, sirujen valmistuslaitteet ja tietyt tietokoneet tullaan jättämään vastavuoroisten tullien ulkopuolelle. Ilmoitus piristi teknologiaosakkeiden kursseja. Ilmoituksen jälkeen tulkittiin, että tullit eivät koskisi myöskään Kiinasta tuotua teknologiaa.

Sunnuntaina Yhdysvaltain viranomaiset vähättelivät tulleihin mahdollisesti asetettavia poikkeuksia ja varoittivat, että tällaiset tuotteet tutkittaisiin uudelleen osana hallituksen selvitystä puolijohteista, joille tullaan asettamaan erilliset tullit.

– Hän sanoo, että ne ovat vapautettuja vastavuoroisista tulleista, mutta ne sisältyvät puolijohdetulleihin, jotka tulevat luultavasti kuukauden tai kahden kuluttua, sanoi Yhdysvaltain kauppaministeri Howard Lutnick viitaten Trumpin lausuntoon.

Kansainvälisten mediatietojen mukaan tuontipuolijohteiden tulleista oltaisiin ilmoittamassa jo kuluvan viikon aikana.

Kun Lutnickia pyydettiin selvittämään, voivatko Applen iPhoneille asetettavat tullit palata takaisin kuukauden kuluttua, Lutnick vastasi:

– Oikein. Se on oikein… Tarvitsemme lääkkeitä ja puolijohteita ja elektroniikkaa rakennettavaksi Amerikkaan.

Myöhemmin sunnuntaina Trump kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että Yhdysvallat ”tarkastelee puolijohteita ja koko elektroniikan toimitusketjua tulevissa kansallisen turvallisuuden tullitutkimuksissa”.

Hedge-rahasto Bridgewater Associatesin perustaja Ray Dalio varoitti Trumpia tullien vaikutuksista.

– Luulen, että juuri nyt olemme päätöksentekopisteessä ja hyvin lähellä taantumaa. Ja olen huolissani jostakin pahemmasta kuin taantuma, jos tätä ei hoideta hyvin, Dalio sanoi NBC:lle.

Yhdysvallat lykkäsi viime viikolla aiemmin ilmoitettuja kymmenille maille kohdistettuja vastavuoroisia tulleja 90 päivällä, mutta piti Kiinan 145 prosentin tullit voimassa.

Kiina-tuonnin tullien lieventäminen olisi suuri voitto muun muassa teknologiayritys Applelle, joka valmistaa arviolta noin 80 prosenttia yhtiön iPhoneista Kiinassa.

Kiinan hallitus kehotti sunnuntaina Valkoista taloa peruuttamaan vastavuoroiset tullinsa ilmaisten, että ”kauppasodassa ei ole voittajia, eikä protektionismille ole ulospääsyä”.

Trumpin hallinto on ehdottanut, että Apple rakentaisi iPhone-puhelimia Yhdysvalloissa osana pyrkimyksiään elvyttää amerikkalaista valmistusta, mikä asiantuntijoiden mukaan olisi epärealistista, kun otetaan huomioon yhtiön laajat yhteydet Kiinaan ja Kaakkois-Aasiaan.

Trumpin tärkein kauppaneuvottelija Jamieson Greer toivoi saavansa ”merkittäviä sopimuksia” kauppakumppaneiden kanssa aikaan, ennen kuin 90 päivän tullien jäädytys päättyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS