Ihmisiä kävelemässä Jabaliassa Gazan pohjoisosassa 5. helmikuuta 2025. AFP / LEHTIKUVA / OMAR AL-QATTAA

Donald Trumpin Gaza-veto shokeerasi jopa presidentin sisäpiirissä

Presidentin esitys tuli hänen hallintonsa jäsenille puskista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun presidentti Donald Trump tiistaina ilmoitti Yhdysvaltojen ”ottavan Gazan kaistan hallintaansa”, ehdotus sai jopa hänen oman hallintonsa seniorijäsenet shokkiin, kertoo The New York Times.

Vaikka Trump luki suunnitelmaa muodollisesti paperilta, neljä henkilöä presidentin hallinnon sisäpiiristä kertoo NYT:lle, että alkeellisintakaan suunnittelua edes idean toteutettavuuden tutkimiseksi ei oltu tehty. Presidentin oman ajatuksen lisäksi koossa oli hyvin vähän.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahu kuuli paikalla olleiden mukaan ideasta vain hetki ennen yhteistä mediatilaisuutta, kun Trump kertoi mitä aikoi sanoa.

Hallinnossa ei oltu pidetty kokouksia ulko- tai puolustusministeriön kanssa, kuten normaalisti tapahtuisi minkä tahansa ulkopoliittisen ehdotuksen yhteydessä, saati sitten tämän kokoluokan. Mitään työryhmiä ei oltu perustettu. Pentagon ei ollut esittänyt arvioita tarvittavista joukkojen määrästä, kustannusarvioita tai edes luonnosta siitä, miten ehdotus voisi toimia.

Yksityisesti Trump oli kuitenkin puhunut Gazan alueen omistamisesta viikkoja. Pontta hänen ajattelunsa sai, kun Trumpin Lähi-idän lähettiläs Steve Witkoff viime viikolla palasi Gazasta ja kuvaili alueen karmeita olosuhteita.

Valkoinen talo tai israelilaiset eivät kuitenkaan osanneet odottaa Trumpin esittelevän ideaansa julkisesti tiistaina. USA:n liittolainen Saudi-Arabia ja muut arabimaat tuomitsivat ehdotuksen heti.

Keskiviikkona Valkoisen talon tiedottaja Karoline Leavitt yritti pehmentää Trumpin lausuntoja. Trump oli kummastellut, miksi palestiinalaiset edes haluaisivat palata Gazaan sen jälkeen kun heidät on siirretty muualle, mutta Leavittin mukaan Trump tarkoitti, että Egypti ja Jordania ottaisivat palestiinalaiset vastaan ”väliaikaisesti”.

Leavitt myös toppuutteli Yhdysvaltain rahoituspanostusta Gazaan, vaikka Trump maalaili alueen ”pitkäaikaista omistajuutta”.

Presidentti ei Levittin mukaan ole lähettämässä amerikkalaissotilaita Gazaan, vaikka Trumpin mukaan ”kaikki se tehdään, mikä on tarpeen”, jopa joukkojen lähettäminen.

Kysymyksiä on Trumpin ulostulon jälkeen enemmän kuin vastauksia. Paljonko yhdysvaltalaisjoukkoja tarvittaisiin sekä Hamas-terroristijärjestön että raunioiden ja räjähtämättömien räjähteiden raivaamiseen alueelta, ja mitä maksaisi Las Vegasin kokoisen tuhoutuneen alueen jälleenrakennus?

Olisiko palestiinalaisalueen haltuunotto millään tavalla perusteltavissa kansainvälisessä laissa? Mitä kahdelle miljoonalle pakolaiselle tapahtuisi? Pitkän linjan virkamiehet Trumpin hallinnossa ovat NYT:n mukaan vältelleet kysymyksiä.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja Mike Waltz oli keskiviikkona CBS-kanavalla puolustamassa Gaza-ideaa. Keskustelusta kävi selväksi, että kyse on enemmän ideoiden ryppäästä kuin varsinaisesta suunnitelmasta.

– Kun fakta on, että kenelläkään ei ole realistista ratkaisua [Gazaan] ja hän tuo pöytään rohkeita uusia avauksia, niin mielestäni sitä ei pitäisi kritisoida, Waltz sanoi.

– Luultavasti se saa koko alueen esittämään omat ratkaisunsa, mikäli he eivät pidä Trumpin ajatuksesta, Waltz jatkoi.

Trump on viikkoja koettanut julkisesti painostaa Egyptiä ja Jordaniaa ottamaan vastaan palestiinalaiset, mutta kumpikin maa on kieltäytynyt.

Pakkosiirrot eivät tule kyseeseen kansainvälisten lakien mukaan, mutta Trump sanoi lehdistötilaisuudessa uskovansa Gazan asukkaiden haluavan jättää kaistan vapaaehtoisesti, sillä alue on asuinkelvoton.

Useat lehden haastattelemat korkeat virkamiehet kertovat yrittävänsä edelleen päästä kärryille idean taustoista, ja pitivät sitä mielikuvituksellisena jopa Trumpille. Kaksi henkilöä Trumpin lähipiiristä sanoo, että kyse on presidentin yksityisajattelusta, ja joukkojen viemistä Gazaan tämä ei ollut koskaan edes maininnut ennen tiistaita.

Lisäksi idea valtavan vastuun ottamisesta Lähi-idästä on erikoinen siihen nähden, että presidentti on vastikään ilmoittanut maan kansainvälisen USAID-avustusohjelman päättämisestä.

Entinen Yhdysvaltain Israelin-lähettiläs, viimeksi Pentagonissa työskennellyt Daniel B. Shapiro sanoo, että jo idean esiin nostaminen lisää extremismin riskiä ja vaarantaa rauhan ja vakauden tavoittelun Lähi-idässä.

– Tämä ei ole vakavasti otettava ehdotus ja sen toteutuminen on yhtä todennäköistä kuin se, että Meksiko maksaa Yhdysvaltain raja-aidan, Shapiro totesi Trumpin ensimmäiseen kauteen viitaten.

Trumpin ensimmäisen kauden Israelin-lähettiläs David Friedman puolestaan ylisti ajatusta nerokkaaksi ja luovaksi, ja ”suoraan sanottuna 50 vuoteen ainoaksi ratkaisuksi, joka oikeasti muuttaisi ongelmallisen alueen dynamiikkaa”. Friedmanin mukaan Trumpin ensimmäisellä kaudella pähkäiltiin usein vastausta siihen, mikä taho voisi hallita Gazaa siten, ettei se ole uhka Gazan asukkaille eikä Israelille.

Trump näkee ulkopolitiikan diileinä, kuten kiinteistönvälittäjä asuntokaupan, ja kansainvälinen lainsäädäntö on sen rinnalla sivuseikka, NYT kirjoittaa. Presidentti etsii tapoja hyödyntää Yhdysvaltojen valtaa suhteessa muihin maihin ja haluaa poimia rusinat pullasta.

Trump ei usko win-win-ratkaisuihin, vaan niin kaupankäynnissä kuin ulkomaanpolitiikassakin hänelle pätee se, että toinen osapuoli on selkeä voittaja ja toinen häviäjä.

Useat Trumpin avustajat arvelevat, että Gazan omistajuusidea vaipuu hiljaisesti unohduksiin, kun Trump ymmärtää sen toteuttamiskelvottomuuden. Tämä vaikutti keskiviikkona jo alkaneen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS