Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina, että Kiinan kovia tulleja tullaan alentamaan. Trump oli optimistinen siitä, että pääsee sopuun Kiinan kanssa kaupasta ja kehui jälleen suhdettaan Kiinan johtajaan Xi Jingpingiin.
– 145 prosenttia on hyvin korkea. Se ei tule olemaan niin korkea… ei likimainkaan niin korkea, Trump sanoi toimittajille.
Trumpin mukaan Kiinan tuontitulli pienenee huomattavasti, mutta ”se ei tule olemaan nolla”.
– Me tulemme olemaan hyvin ystävällisiä. He tulevat olemaan hyvin ystävällisiä ja katsotaan, mitä tapahtuu. Mutta lopulta heidän täytyy tehdä diili, Trump sanoi The Hill -julkaisun mukaan Kiinaan viitaten.
Markkinat reagoivat signaaliin Euronewsin mukaan välittömästi. Osakkeet elpyivät, Yhdysvaltain dollari vahvistui ja kullan hinta laski sijoittajien tunnelmien parantuessa.
Lisäksi Trump sanoi, ettei ole aikeissa erottaa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtajaa Jerome Powellia, jota hän juuri oli rajusti arvostellut.
Trumpin ilmoitus on joidenkin analyytikoiden parissa tulkittu USA:n ja Kiinan välisessä tuijotuskilpailussa silmien räpäyttämiseksi ensin, mikä voi antaa etulyöntiaseman Kiinalle. Kiinalla on nyt varaa odotella rauhassa sitä miellyttävän sopimuksen saamista, analyytikot arvioivat.
Trump kertoi viime viikolla, että Pekingin huippuvirkamiehet ovat neuvotelleet kauppasopimuksesta Washingtonin vastinpariensa kanssa.
Hongkongin yliopiston rahoituksen professorin Chen Zhiwun mukaan eilisen kommentit olivat ”tyypillistä Trumpia”, eivätkä mitään epätavanomaista.
– Tosiasiassa Yhdysvaltojen ja Kiinan tullineuvotteluissa ei ole tapahtunut merkittävää edistystä tai muutosta. Mutta tämä on [Trumpin] tapa viestiä Kiinalle, Chen sanoi South China Morning Post -lehdelle.
– Mitä enemmän hän puhuu näin, sitä enemmän se osoittaa, kuinka huolissaan Yhdysvaltain puoli on. Trump ja hänen tiiminsä ovat paineen alla, mutta Kiina ei näytä mitään merkkejä kärsimättömyydestä, Chen kommentoi.
Kiina varoitti maanantaina myös muita maita tekemästä Yhdysvaltojen kanssa sellaisia kauppasopimuksia, jotka voisivat heijastua kielteisesti Kiinaan.
– Kiina vastustaa jyrkästi sitä, että mikään osapuoli tekee sopimuksen Kiinan etujen kustannuksella, Kiinan kauppaministeriö sanoi lausunnossaan The Guardianin mukaan.