Suurin osa Suomessa tapahtuvista huumekuolemista on tapaturmaisia ja estettävissä olevia, arvioi suomalaisten päihteidenkäyttöä tutkinut dosentti Mikko Salasuo MTV:lle.
Salasuon mukaan Suomessa huumeidenkäyttöön liittyy oleellisesti opioidilääkkeiden merkitys ja sekakäyttö. Nämä ovat usein myös osallisina huumekuolemissa.
Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan viime vuonna alle 25-vuotiaista kuolleista 149:llä oli viitteitä huumausaineiden käyttöhistoriasta. Enemmistöön kuolemista liittyi bentsodiatsepiinien ja opioidien samanaikainen käyttö.
– Suurin osa huumekuolemista on tapaturmaisia ja estettävissä olevia myrkytyksiä, joissa ihminen kuolee käytettyään lääkeopioideja, alkoholia ja rauhoittavia lääkkeitä samaan aikaan, Salasuo kertoo.
Huumekuolemat olisivat siis estettävissä, mutta käytännössä niiden estämiseksi ei tehdä tarpeeksi.
A-klinikan ylilääkäri Margareeta Häkkinen uskoo, että syynä on rahapula ja priorisointi. Kun rahaa tarvitaan sote-palveluissa yhä kipeämmin, on huumeidenkäyttäjät helppo rajata panostusten ulkopuolelle. Tilannetta pahentavat stigma ja tietämättömyys.
– Edelleen ajatellaan, että tämä on vain köyhien, syrjäytyneiden ongelma ja unohdetaan tämä marginaaliryhmä, kuten Suomessa on pitkään ollut tapana, Häkkinen sanoo.
Samoin ajattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Tuukka Tammi, jonka mukaan huumekuolemat nähdään suuren yleisön parissa vääjäämättömänä päätepisteenä huumeidentäytteiselle elämälle.
Huumeidenkäyttäjien kuolemat eivät Tammen mukaan ole kuitenkaan vääjäämättömyys, vaan niitä voitaisiin estää eri tavalla.
THL julkaisi viime vuonna 12 kohdan keinolistan, joilla huumekuolemien määrä saataisiin käännettyä laskuun. Näihin lukeutuisivat muun muassa käyttöhuoneiden käyttöönotto, opioidikorvaushoidon tehostaminen, stigman vähentäminen ja huumeiden dekriminalisointi.
Käytännössä toimet ovat asiantuntijoiden mukaan jääneet puutteellisiksi.
– Vain vähän kärjistäen voisi sanoa, että huumekuolemien estämiseksi ei tehdä juuri mitään, Tammi harmittelee.
Asiantuntijat huomauttavat myös, että iso osa Suomesta käytettävistä huumausaineista on lääkkeitä, joista osaa myydään suoraan alkuperäisistä lääkepakkauksista. Tammi kutsuukin nyky-yhteiskuntaa ”psykofarmakologisoituneeksi”. Tämä tarkoittaa ajatusta, jonka mukaan kaikkien psyykkisten olotilojen olevan hoidettavissa lääkkeillä.
– Ei siis ole ihme, että silloin sattuu myös tapaturmia yhä enemmän, varsinkin nuorilla kokemattomilla ihmisillä, Tammi tiivistää.