Shahid Bagheri -droonialus. / Maxar / Mike Eckel / X

Dronet iskevät merellä – Tältä näyttävät tulevaisuuden tukialukset

Dronetukialusten arvioidaan toimivan tulevaisuudessa eri maiden laivastoissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ainakin kolmen maan laivastot ovat hankkineet tai kehittävät lentotukialuksia, jotka on suunniteltu erityisesti miehittämättömien ilma-alusten kuljettamiseen, kertoo Britannian laivaston Navy Lookout -sivusto.

Marraskuussa 2024 Kiinan Guangdongin telakalta laskettiin vesille suuri alus, jota ei operoi laivasto. Aluksessa on Kiinan valtion laivanrakennusyhtymän (China State Shipbuilding Corporation CSSC) merkinnät.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Tämä alus on rakennettu nopeasti, luultavasti siviilistandardien mukaisesti ja ilman yritystä pienentää tutkapinta-alaa. Se näyttää kuitenkin olevan varustettu sotilastutkilla ja muilla -antureilla, Navy Lookout -sivusto arvioi.

Aluksen nimen uskotaan olevan ”Zhong Chuan Zi Hao”, joka on maalattu isoin kirjaimin sen kylkeen. Lisäksi lentokannella on merkinnät lennokki- ja dronetoiminnoista sekä integroituja asemia niiden nousua ja laskeutumista varten.

Iranin vallankumouskaarti on omaksunut edullisen ja suuren volyymin dronestrategian.

– Heinäkuussa 2022 Iran paljasti, että se oli kehittämässä dronetukialuksia, joka koostuu jälkikäteen muunnelluista kauppa-aluksista ja korveteista, jotka on varustettu pitkän matkan droneilla ja lennokeilla.

– Ensimmäinen uusi dronetukialus, IRIS Shahid Bahman Bagheri, otettiin käyttöön helmikuussa 2024. Kyseessä on alun perin Etelä-Koreassa rakennettu konttialus, joka muunneltiin Iranissa.

Turkin laivasto on ottanut käyttöön TCG Anadolu -dronetukialuksen, jonka pääasialinen tarkoitus on kuljettaa Bayraktar TB3 -lennokkeja.

Myös Portugalin ja Brasilian laivastot kehittävät parhaillaan lentotukialuksia miehittämättömille ilma-aluksille.

Kehittyvästä teknologiasta huolimatta miehittämättömien ilma-alusten tehokas integrointi laivastoaluksiin ei ole yksinkertaista.

– Nousut ja laskeutumiset merellä eivät ole helppoja erityisesti kovassa merenkäynnissä tai tuulessa. Useiden miehittämättömien järjestelmien hallinta on monimutkaista ja riippuvaista turvallisista tietoyhteyksistä, joita voidaan häiritä. Dronetukialusten toimintamallia kehitetään edelleen – ne voivat mahdollisesti toimia tiedustelu- tai hyökkäysoperaatioissa tai osana suurempia taisteluosastoja.

– Valtioiden erilaiset polut heijastavat erilaisia strategisia näkemyksiä ja resursseja. Mutta kaikki viittaa siihen, että tulevaisuudessa dronetukialukset toimivat jossain muodossa osana laivastoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS