Merijalkaväen korpraali Tylor Jaekel lähettää Puma-droonin matkaan rannikkoprikaatissa Kirkkonummen Upinniemessä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Drooneista kupolimuuri itärajoille? Mutta EU ei halua rahoittaa

Viro aikoo perustaa kerroksellisen järjestelmän, jossa drooneilla on päärooli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toukokuussa 2024 kolme Baltian maata, Puola, Suomi ja Norja ehdottivat niin sanotun droonimuurin luomista Venäjän vastaisille rajoilleen. Viron ja Liettuan rajaviranomaiset jättivät yhteisen hakemuksen EU:lle droonimuurin kehittämiseksi raja-alueelle, mutta Liettuan sisäministeriön mukaan projekti ei saanut rahoitusta.

Tämän vuoksi Viro suunnittelee rakentavansa oman droonimuurin esikuvanaan Israelin Rautakupoli-järjestelmä ja taustana Ukrainan kokemukset puolustussodasta Venäjää vastaan. Siellä edullisten, kaupallisten ja hieman muokattujen droonien tehokkuus puolustustaistelussa ja vihollisen asemien tiedustelussa on osoitettu jo tuhansia kertoja.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Viro aikoo perustaa kerroksellisen järjestelmän, jossa drooneilla on päärooli. Valvontasensorien – tutkien sekä optisten ja akustisten järjestelmien – tukemina drooniparvet häiritsevät hyökkäävää vihollista tai pysäyttävät sen.

Tämän ”Baltian droonimuurin” erityisenä kohteena ovat Viron ilmatilaan tulevat hyökkäysdroonit. Menetelmänä on häiritä droonien ohjaukselle välttämätöntä elektromagneettisen spektrin osaa, tai jos droonit ovat kuituohjattuja, pudottaa ne alas.

Henkilöstötarpeen pienentämiseksi drooniparvia ohjataan tekoälyllä. Jos sensorit havaitsevat vihollisen tunkeutuneen ilmatilaan, tekoäly laukaisee droonit automaattisesti ilmaan ja arvioi tilanteen.

Viron sisäministeriön käynnistämässä projektissa ajatellaan erityisesti kustannustehokkuutta, minkä vuoksi siinä halutaan käyttää vain edullisia drooneja. Nykyiset Ukrainan käyttämät radio-ohjatut droonit maksavat noin 500 dollaria ja kuituohjatut noin 1000 dollaria kappaleelta.

Liettuan rajavartiolaitoksen komentajan Rustamas Liubajevasin mukaan he etsivät nyt vaihtoehtoja Brysselin maaliskuussa hylkäämälle tuelle. Hän kertoo EU:n myöntäneen aiemmin Liettualle 11 miljoonaa euroa droonien hankintaan, josta kolme miljoonaa on suunniteltu käytettäväksi droonien torjuntakalustoon.

Uuden projektin kokonaiskustannuksen Liubajevas arvioi olevan noin 12 miljoonaa euroa, joka on sama kuin Viron hallituksen projektiin varaama summa. EU:n päätöstä harmitteleva Liettuan pääministeri Gintautas Paluckas on jo luvannut valtion rahoittavan projektin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS