Ukrainalaisdroonien massahyökkäykset Venäjälle ovat saaneet sikäläiset vakuutusyhtiöt nostamaan maksujaan jopa monikymmenkertaisiksi vakuutuksille ”terrori-iskuja ja sabotaasia vastaan”, kertoi Sergei Hudjakov, yksi moskovalaisen Mainsgroup-vakuutusyhtiön omistajista Kommersant-talouslehdelle. Hänen mukaansa varastokiinteistöjen vakuutusmaksut ovat nousseet seitsenkertaisiksi, öljynjalostamojen 70-kertaisiksi ja teollisuusyritysten 120-kertaisiksi.
– Jos viime vuonna maksut olivat 0,2:sta pariin kolmeen prosenttiin maksimikorvauksesta, nyt ne ovat viidestä seitsemään prosenttia, kertoo vakuutusyhtiö AMsec24:n perustaja Anton Meltsov.
Drooni-iskut luokitellaan Venäjällä tällä hetkellä terrori-iskuiksi, joiden määrä vain kasvaa. Kun helmikuun 2022 ja elokuun 2023 välisenä aikana alueviranomaiset raportoivat yli 500 droonihyökkäystä, Venäjän puolustusministeriön mukaan pelkästään 1. syyskuuta 2024 vastaisena yönä ammuttiin alas 158 droonia.
Vakuutusmaksujen nousun ohella venäläiset vakuutusyhtiöt rajoittavat maksimikorvauksia vakuutusriskien pienentämiseksi. Jos vielä puolitoista vuotta sitten teollisuuskiinteistön omistajat saattoivat luottaa siihen, että maksimikorvaus oli 80 % markkina-arvosta, nyt se on 50–75 prosenttia.
Vaikka vakuutusmaksut ovat nousseet ja maksimikorvausten summat pienentyneet, vakuutusten kysyntä drooni-iskuja vastaan on vain kasvanut kuluvana vuonna. AST Insurancen omaisuus- ja vastuuvahinkosektorin varajohtaja Denis Titovin mukaan joka toinen teollisuuskiinteistön omistaja on kiinnostunut sisällyttämään vakuutukseensa turvan ”terrori-iskuja” vastaan.
Meltsov arvioi, että yleinen kysyntä yhtiöasiakkaiden keskuudessa turvaan ”terrorihyökkäyksiltä ja sabotaasilta” on kasvanut 40 prosenttia viime vuodesta. Riippumattoman asiantuntijan Andrej Barhotan mukaan tämän vakuutussegmentin volyymi voisi olla 10–25 miljardia ruplaa.