Eduskunnassa todettiin maaliskuussa norovirusepidemia. Sairastumista selitti vahvimmin lounasruokailu 10. maaliskuuta Pikku Parlamentin ravintolassa.
Eduskunnassa työskenteleville lähetettiin sähköinen kysely epidemian selvittämiseksi. Kyselyyn vastasi 264 henkilöä, joista 86 oli sairastunut vatsatautiin 4.–14. maaliskuuta.
Osa sairastuneista ohjattiin testeihin epidemian aiheuttajan todentamiseksi. Kaikilla heistä todettiin norovirus.
Eduskunnassa tehtiin tehostettuja siivoustoimia heti, kun heräsi epäily vatsatautiepidemiasta. Pintanäytteissä ei todettu norovirusta, joten pintojen puhdistaminen oli onnistunut hyvin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki saaduista kyselyn tuloksista tilastollisen analyysin.
Analyysin perusteella vatsatautisairastumisia oli eduskunnassa jo ennen ruokailuja 7.–11.3. Tapaukset lisääntyivät selvästi 11. maaliskuuta alkaen.
Sairastumista selitti vahvimmin lounasruokailu 10. päivä Pikku Parlamentin ravintolassa. Tämä ruokailu selitti hieman yli puolet tapauksista. Mikään yksittäinen tarjolla ollut ruokalaji ei selittänyt kaikkia tapauksia. Sairastuneita oli myös keittiöhenkilökunnassa.
Norovirusta on edelleen liikkeellä. Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä.
Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan. Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia.
Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.
Viruksen leviämistä voi ehkäistä pesemällä kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla, erityisesti WC-käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoanlaittoa. Viruksella saastuneet pinnat tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti käyttäen klooripitoista puhdistusainetta.
Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden tulee olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.