Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti kommentoi X-alustalla tuoreimpaan eduskunnan asukohuun liittyen, että eduskunnan pukeutumiskoodisto on miehille merkittävästi tiukempi kuin naisille.
– Miehellä ei olisi mekossa tai t-paidassa mitään asiaa saliin. Tämä näkyy myös kansanedustajien pukeutumisessa, vain hyvin harva naiskansanedustaja pukeutuu pukuun, Sammallahti sanoo viestiketjussa, jossa aloittajan mukaan juuri naisia huomautetaan heidän pukeutumisestaan.
Kansanedustajien pukeutuminen eduskunnassa nousi jälleen puheenaiheeksi, kun vasemmistoliiton Jessi Jokelainen kertoi Instagramissa saaneensa puhemieheltä ”huomautuksen” eduskunnassa käyttämästään valkoisesta t-paidasta.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) tarkensi Iltalehdelle, että ei ole antanut Jokelaiselle huomautusta. Kansalaiselta oli tullut palaute Jokelaiselle sekä Halla-aholle Jokelaisen paidasta, jota kansalainen oli pitänyt arkisena, eikä eduskunnan pukukoodiin sopivana.
Jussi Halla-aho sanoi todenneensa Jokelaiselle lähettämässään sähköpostiviestissä, että hänen näkemyksensä mukaan t-paita ei edusta eduskunnassa vallitsevaa pukeutumiskoodia eli smart casual-tyyliä.
– Kehotin häntä pohtimaan pukeutumisessa vallitsevia käytäntöjä, Halla-aho sanoi Iltalehdessä.
Jokelaisen mukaan puolestaan valkoinen t-paita yhdessä mustien housujen kanssa muodostaa smart casual -tyylin, mutta hihat olivat ryppyiset, hän myönsi IL:ssä.
Jokelaisen t-paitakeskustelu on nostanut esiin muun muassa kansanedustajan ja nykyisen europarlamentaarikon Sebastian Tynkkysen (ps.) raidallisen flanellipusakan. On ihmetelty, miksi Tynkkysen ”metsuripaita” hyväksytään, jos t-paitaa ei.
Sammallahti kertoo X-keskustelussa niputtavansa niin valkoisen perust-paidan kuin flanellisen ruutupaidankin eduskuntaan soveltumattomiin vaatteisiin.
– Mielestäni molemmat ovat ns. rönttäpaitoja, jotka soveltuvat paremmin jonnekin muualle kuin täysistuntoon, Sammallahti sanoo.
Eduskunnan puhemiesneuvosto linjasi vuonna 2020, että riittävän asiallisen ja siistin pukeutumisen mittareiksi kansanedustajille käyvät pukukoodit business ja smart casual. Erikseen ohjeistettiin, ettei kansanedustaja saa mainostaa tai tehdä näkyviä kannanottoja tekstipaidoilla tai esimerkiksi suurilla rintamerkeillä. Tuolloin puhutti vihreiden Jenni Pitkon täysistunnossa käyttämä t-paita, jossa oli teksti ”The future is feminist”.
Pukeutumisoppaan mukaan smart casual tarkoittaa siistiä ja hienostunutta arkipukeutumista, mutta tarkkoja sääntöjä ei ole. Naisella pukeutumisessa tyyliä edustaa jakkupuku, mekko, sekä hame tai siistit housut yhdistettynä esimerkiksi laadukkaaseen ohueen neuleeseen. Pukua käyttävillä miehillä smart casual onnistuu helposti jättämällä solmio pois, opas neuvoo.
Niin onkin. Eduskunnan pukeutumiskoodisto on miehille merkittävästi kireämpi kuin naisille. Miehellä ei olisi mekossa tai t-paidassa mitään asiaa saliin. Tämä näkyy myös kansanedustajien pukeutumisessa, vain hyvin harva naiskansanedustaja pukeutuu pukuun.
— Tere Sammallahti 🇫🇮💙🇺🇦 (@TereSammallahti) September 18, 2024